Foto: Shutterstock

Kako su dani sve kraći, sve više vremena ćemo provoditi za volanom tokom noći. Noćna vožnja ne utiče jednako na sve vozače, pa ima i onih koji se osećaju vrlo nervozno za volanom po mraku.

Većina vozača kojima ne prija noćna vožnja uglavnom kao najveći problem ističu smanjenu vidljivost.  Od ukupnog broja udesa u Evropi, 30 odsto se dešava noću.

Saznajte još:

Kompanija Seat je sprovela istraživanje koje obuhvatilo 2.000 vozača, a koje je pokazalo da čak 31 odsto njih ne voli da vozi noću.
Iznenađujući podatak je da među mladim vozačima, starosne dobi od 18-24 godine, gotovo 40 odsto njih oseća nervozu tokom noćne vožnje.

Sa iskustvom samopouzdanje raste, pa se tek 25 odsto vozača starijih od 55 godina oseća neprijatno zbog vožnje po mraku.

Pročitajte nekoliko saveta koji vam mogu olakšati noćnu vožnju:

1.     Proverite sva svetla: Budite sigurni da vam farovi dobro osvetljavaju, ali i zadnja svetla kako biste bili vidljivi drugima.

2.     Sva stakla moraju biti čista. Ako je vreme za zamenu metlica brisača, ne odlažite je, već obezbedite sebi čist vetrobran u svakom trenutku. Sva stakla sa unutrašnje strane održavajte čistim kako biste bolje videli i sprečili magljenje. Ako vam stakla magle, pogledajte ovde kako to da sprečite.

3.     Redovno kontrolišite vid i ako ima potrebe nosite naočare ili sočiva uvek dok ste za volanom.

4.     Ako imate poteškoće da vidite u toku noćne vožnje, vozite uz desnu belu liniju na putu i nju pratite kao da vozite po magli.

Foto: Shutterstock

5.     U kabini ugasite sve izvore svetlosti kako biste bolje videli put ispred. Ugasite velike osvetljene ekrane, poput multimedijalnih sistema, jakog ambijentalnog osvetljenja, ili bilo kog svetla u kabini, pa čak i ako suvozač koristi tablet ili mobilni telefon koji vam smeta.

6.     Unutrašnji retrovizor podesite tako da vas svetla od vozila iza ne zaslepljuju.

Foto: Shutterstock

7.     Ne gledajte u direktan izvor svetlosti vozila koja vam dolaze u susret jer će vas zaslepiti (ta kratka zaslepljenost može trajati i do pet sekundi, što je mnogo tokom vožnje jer za to vreme možete preći i više od 100 metara, zavisno od brzine kojom se krećete).

8.     Duga svetla koristite samo kada je put ispred vas čist, nikako nemojte zalepljivati druga vozila. Ako imate automatska duga svetla, aktivirajte ih kako ne biste zaslepili druge, a vi u svakom trenutku imali dobro osvetljen put pred vama.

Foto: Shutterstock

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar