Najčešće greške vozača u održavanju automobila

Saveti 10. sep. 202119:02 > 26. nov. 2021 11:43
Podeli:
održavanje
Foto: Shutterstock

Nećemo da ulazimo u razloge zbog kojih vozači prave ozbiljne greške prilikom održavanja vozila, ali evo koje su najčešće, šta mogu prouzrokovati, ali i na koji način se mogu rešiti.

Neredovna zamena ulja

Motorno ulje je glavno za normalan rad i očuvanje motora. Posle određenog vremena, ono gubi svoja svojstva i potrebnu viskoznost što se negativno odražava na pokretne delove motora. Zato morate da znate koji je optimalan period za zamenu ulja u vašem vozilu, a ukoliko najčešće vozite kraćim relacijama, znajte da ovaj interval treba dodatno da skratite.

Zaboravljanje na svećice

Svećice imaju ograničeni vek trajanja. Ako se nakon toga ne zamene, mogu da prouzrokuju povećanje potrošnje goriva, nepravilan rad motora, teže startovanje i slabije ubrzanje. Proverite u servisnoj knjižici ili kod majstora, posle koliko pređenih kilometara vaše svećice treba da se zamene.

Zapušen filter

Filter vazduha treba da se menja na svakom malom servisu (ili da se čisti zavisno od tipa). On je tu da spreči da nečistoće dođu do motora, pa se posle određenog vremena one nagomilaju na ovaj deo. Tada manje vazduha stiže do motora, što direktno utiče na njegove performanse koje tada znatno oslabe, a povećava se i potrošnja goriva. Na svakih 6-7.000 km proverite stanje i po potrebi zamenite ovaj deo.

Neredovna provera pritiska

Neodgovarajući pritisak u pneumaticima loše se odražava na njihove performanse, povećava potrošnju goriva i utiče na ubrzano i neravnomerno trošenje guma, a samim tim i na loše držanje vozila na putu. Zato najamnje jednom mesečno podesite pritisak u gumama.

Važno: Ne odlažite servis

Osnova za pravilno funkcionisanje automobila jeste redovan servis. Nepoštovanje rasporeda redovnih servisa može dovesti do skupih kvarova koji su mogli biti rešeni da je automobil bio pregledan na vreme.

Bonus video: Koji vozači će morati da dva puta plate tehnički pregled

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram