Savet za vozače: Sada je vreme da proverite brisače

Saveti 25. sep 202114:11 > 26. nov 2021 11:38
Podeli:
Foto: Shutterstock

Pre nego što nastupe jesenje kiše, koje najavljuju već od sledeće nedelje, proverite u kakvom su stanju metlice brisača na vašem vozilu. Moguće je da su od sunca ispucale, pa da biste u narednom periodu imali čist vidik pred sobom sada je pravo vreme da se metlice zamene novim. Evo nekih od modela koji su najčešći na domaćem tržištu, njihovih vrlina i mana.

Početak jeseni je idealno vreme kada bi trebalo da razmislite o promeni brisača na vašem vozilu. Deformisani gumeni delovi metlice usled visokih temperatura i štetnih uticaja Sunčevih zraka siguran su pokazatelj oštećenih metlica brisača. Evo par vrsta koje su najčešće na domaćem tržištu, njihovih vrlina i mana.

Klasični brisači

Uklapaju se na većinu vozila koja se kod nas voze. Pri nabavci je potrebno znati samo dimenzije. Gumeni deo metlice je tvrd i tanak, a to upravo uslovljava da se ova vrsta ipak najlakše oštećuje.

Ovi brisači ne prianjaju na vetrobransko staklo u potpunosti. Posebno su nezgodni zimi kada se u njihovom nosaču zaledi voda i jedino što možete sa njima da uradite jeste da polovnično obrišete vetrobransko staklo.
Sve uzevši u obzir, i nisu najbolje rešenje. Ipak, povoljna cena ih čini prihvatljivim, a i bilo kakve nove metlice brisača svakako su bolje od oštećenih.

Foto: Shutterstock

Savremeni brisači

Na modernijim, tzv. „flet“ ili „fleksi“ brisačima guma je dosta šira i mekša, što omogućava bešumno čišćenje vetrobranskog stakla.

Suština ovih brisača je u tome što su blago povijeni i fleksibilni, pa maksimalno prianjaju na vetrobran. Zbog jednostavnih nosača, odnosno držača, mogućnost ulaska vode u ove delove i zaleđivanje tokom zime je eliminisana. Oni su svakako bolji izbor od običnih mada ih cena čini manje prihvatljivim. Ali, imajte u vidu da traju duže i mnogo bolje brišu.

Bonus video: Pogledajte čoveka koji se uredno istuširao u auto-perionici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram