Foto:Dacia

Renault je održao globalnu konferenciju za medije u okviru koje je, uz finansijske rezultate, otkrio i planove, pa samo saznali i šta se sprema od novih modela. Jedna od najzanimljivijih vesti svakako se odnosi na naslednika modela Dacia Spring, koji trenutno važi za najjeftiniji automobil na struju u Evropi.

Francuski proizvođač će 2024. godine prikazati ni manje ni više nego četiri nova električna modela. Tu su uključeni kultni Renault 4 i Renault 5, jedan kombi, kao i još jedan model o kome ćemo saznati više naknadno.

Foto:Renault

Osim njih, na konferenciji je prikazan i koncept automobila koji će koristiti motor sa unutrašnjim sagorevanjem ali će kao pogonsko gorivo trošiti vodonik. Ovaj model biće premijerno prikazan u maju, a više o njemu uskoro ćete čitati na našem portalu.

Foto: Promo/Renault

Mnogo važnije za one koji su zainteresovani za povoljne električne automobile jeste i to što se sprema nova električna Dacia. Naime, reč je o nasledniku aktuelnog i vrlo popularnog modela Spring koji je trenutno najpovoljniji auto na struju u Evropi. Više o ovom modelu i ceni pročitajte ovde.

Foto:Dacia

Tokom konferencije, direktor Renault-a Luka de Meo je otkrio da će nova električna Dacia biti na CMF-A platformi, dugačka 3,7 metara kao i aktuelni Spring, a otkriveno je da na tržište stiže 2024. godine. Renault 4 i R5 biće bazirani na CMF-B osnovi, odnosno onoj za nešto veće automobile iz B-segmenta, prenosi Motor1.

Novim električnim modelima iz Renaulta, Alpine i Dačije pridružiće se i nedavno (donekle) otkrivena električna Nissan Micra koja će se sklapati u Francuskoj.

Svi modeli su deo plana Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse da do kraja ove decenije lansiraju čak 35 e-modela na tržište.

Bonus video: Ekipa Nova.rs je u trenutno u Španiji na testu prvog Renault Megane-a na struju, pa pogledajte prve kadrove i enterijer novog e-krosovera

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (8)