Foto: Promo/Nissan

Struja je postala kao "dobar dan" u automobilskom svetu, pa tako i većina naslednika poznatih gradskih modela dobija električni pogon. Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa objavila je da planira da investira oko 23 milijarde evra u elektrifikaciju tokom narednih pet godina i da sprema čak 35 novih modela, a deo tog plana je i Nissan Micra.

Nova Micra će deliti planiranu novu CMF-BEV platformu sa dolazećim Renaultom 5, saopštili su članovi alijanse u zajedničkom saopštenju.

Nova platforma će debitovati 2024. i imaće prostora za dovoljno baterija koje će obezbediti domet od oko 380 kilometara. CMF-BEV će biti osnova za 250.000 vozila godišnje koje će proizvoditi brendovi Nissan, Renault i Alpine.

Prema njihovim najavama, ova platforma smanjuje troškove za 33% i potrošnju energije za 10% u poređenju sa aktuelnom platformom koja se koristi za Renault Zoe.

„Deljena platforma omogućava kompanijama da održe unikatan dizajn sa svoje proizvode, kao što i pokazuje dizajnerska skica novog vozila. Novi model će biti dizajniran od strane Nissana dok će proizvodnju preuzeti Renault koristeći našu zajedničku platformu. Na taj način ćemo najbolje iskoristiti resurse, ali će Nissan ostati Nissan“, navodi se u saopštenju japanske kompanije.

Što se tiče nove Micre, i dalje se ne zna kada će ona debitovati, ali će Renault 5 koji će biti postavljen na istu platformu biti predstavljen tokom 2024, a poznata je i njegova cena. Alijansa je krenula ubrzano putem elektrifikacije, a očekuje se da do 2030. predstave 35 novih električnih vozila.

Bonus video: Redovno voze žutom trakom, a nikad nisu platili kaznu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram