Pijana sela u Teslu, onesvestila se, a autopilot nastavio da vozi

Auto 24. sep. 202111:08
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Whole Mars Catalog

Na auto-putu u Kaliforniji odvijala se prava drama nakon što je pijana žena sela u Teslu, pa izgubila svest dok je autopilot nastavio da vozi. Njen suprug zvao je policiju koja je krenula u poteru za vozilom koje se bez ikakve kontrole kretalo auto-putem.

Vozačica Tesle uhapšena je u Kaliforniji zbog vožnje u pijanom stanju. Njen automobil bio je na autopilotu pa kad je ona izgubila svest za volanom, automobil je nastavio da vozi auto-putem.

Policiji je sve prijavio njen suprug, rekavši im da mu je supruga izgubila svest za volanom i da auto vozi i dalje sam na autopilotu, piše zimo.dnevnik.hr.

Policija je krenula u poteru i posle kontrolisanog zaustavljanja na način da je jedno policijsko vozilo usporavalo autopilot vožnjom ispred Tesle, sve dok oba vozila na kraju nisu stala, žena je privedena u policijsku stanicu pod sumnjom na vožnju u pijanom stanju, prenose američki mediji.

Zbog prisebnosti policajca koji je upravljao policijskim vozilom ispred Tesle i naterao Teslin autopilot da zaustavi vozilo na auto-putu, sprečene su moguće teže posledice ovog incidenta.

Iz Tesle nisu komentarisali slučaj, ali poznato je da stalno upozoravaju kako vozači moraju da drže ruke na upravljaču i da aktivno učestvuju u saobraćaju, jer autopilot je zapravo samo asistent pri vožnji.

Teslin autopilot poslednjih meseci trpi velike kritike, jer se povezuje sa nekoliko saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama. Najmanje troje Teslinih vozača poginulo je od 2016. godine dok je automobil radio samo na režimu autopilota.

Teslin autopilot vozači često zloupotrebljavaju, pa ih policija neretko hvata u pijanom stanju u automobilu ili čak da sede na zadnjem sedištu ili spavaju dok automobil radi na autopilotu.

Foto: Youtube/Mr. Hub

Teslin autopilot kritikuju i američki saobraćajni stručnjaci. Tesla treba da reši osnovne probleme bezbednosti pre nego što prošire svoju takozvanu „potpunu samostalnu vožnju“ (full self driving, FSD), istakla je nedavno u intervjuu za Wall Street Journal Jennifer Homendy, šefica američkog Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB).

Bonus video: Žena zgazila samu sebe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar