Foto: Youtube/Mr. Hub

Američka Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na putevima (NHTSA) objavila je da trenutno istražuje Teslin sistem Autopilot nakon 11 udesa, od kojih se prvi dogodio u januaru 2018., a koji su rezultirali sa 17 povređenih lica i jednim smrtnim slučajem.

Ovo se odnosi na modele 3, Y, S i X proizvedene od 2014. godine, odnosno ukupno 765.000 vozila.

Autopilot održava vozilo u saobraćajnoj traci, zadržavajući zadatu brzinu, odnosno prilagođavajući je vozilima ispred Tesle. Uprkos marketingu, to nije tehnologija koja omugućava potpuno autonomnu vožnju i zahteva vozačevu pažnju, odnosno intervencije. Kada je objavljena ova informacija, akcije kompanije Tesla izgubile su 5% svoje vrednosti. Mnoge žrtve udesa u kojima su bila uključena vozila američke kompanije kojima je upravljao Autopilot već su podnele tužbe protiv Tesle za nadoknadu štete.

Kompanija na čijem je čelu Elon Musk još se nije oglasila povodom ovog pitanja. Kako funkcioniše Autopilot, možete pogledati ovde.

Prema informacijama iz američkih medija, moguće je da bi nakon detaljne istrage NHTSA mogla pokrenuti opoziv za sva vozila opremljena ovim sistemom zbog potencijalnih nedostataka Autopilota.

Komentari

Svi komentari (1)