Foto: Promo

Od danas je sajam automobila otvoren za posetioce, a kao i uvek, i na ovogodišnjoj manifestaciji izložen je veliki broj skupih, luksuznih automobila. Mada se čini da situacija i na tom polju nije kao što je bila pre. Generalno, svi automobili su znatno poskupeli, ali onih najskupljih nema u toj količini kao pre.

Već znate da je fokus ovogodišnjeg sajma automobila na elektrifikaciji, pa ne čudi da ovom listom dominiraju električni automobili.

Beg iz realnosti

I dok se svakodnevno govori o energetskoj krizi i velikom poskupljenju električne energije, sajam na kojem dominiraju električni automobili izgleda kao beg iz realnosti. Međutim, nakon tri godine pauze lepo je ponovo videti sajam automobila, pa čak iako izgleda kao maštovita egzebicija. O tome koliko smo mi daleko od elektrifikacije suludo je pričati, a možda su i najbolji pokazatelj pojedini automobili izloženi na sajmu koji imaju cenu veću od 100.000 evra.

Čak i oni pristupačniji su daleko od mogućnosti prosečnog srpskog kupca, a modeli koje mi predstavljamo su za većinu samo prilika da vide luksuz uživo. Naravno, izloženi su i neki modeli veće vrednosti, ali koji nisu dostupni u slobodnoj prodaji.

1.Range Rover Autobiography D250 – 183.765 evra

Najskuplji automobil na ovoj listi je jedini koji nije električni. Radi se o novoj generaciji modela Range Rover koji u Srbiji ima početnu cenu od 155.000 evra, a više o ovom SUV-u pročitajte ovde.

Foto: Promo

Izloženi primerak nosi oznaku Autobiography D250 i poseduje brojnu dodatnu opremu, a istakli bismo aluminijumske točkove od 23 inča i frižider.

2.Porsche Taycan GTS – 169.600 evra

Električni model iz Štutgarta predstavljen je na sajmu u Beogradu u GTS izdanju, koje možda nije najsnažnije u ponudi ali je sasvim dovoljno da Taycan od 0 do 100 km/h stigne za 3,7 sekundi.

Foto: Promo

Sa cenom od skoro 170.000 evra, Taycan GTS je najskuplji model Volkswagen Grupe na ovogodišnjoj manifestaciji, a sa baterijom od 93,4 kWh ima domet po WLTP standardu od 504 kilometara sa jednim punjenjem.

3. Mercedes EQS 580 4Matic – 162.000 evra

Mercedes ove godine izlaže isključivo modele iz električne EQ porodice, a najluksuzniji i najskuplji od njih je EQS, koji su mnogi nazvali „S-Klasa budućnosti“.

Foto: Promo

Sa 523 KS i 855 Nm ima ozbiljne performanse, iako ne nosi oznaku AMG. Baterija od čak 120 kWh omogućava domet od 672 kilometra, a naš prvi utisak je da ovaj model izgleda mnogo lepše uživo nego na fotografijama.

4. Audi E-Tron GT Quattro – 134.875 evra

Još jedan nemački električni automobil sa ozbiljnim performansama i visokom cenom. Iako se ne radi o najsnažnijoj verziji u ponudi, ovaj E-Tron GT Quattro ima 530 KS i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu.

Foto: Promo

Sa baterijom od 93,4 kWh, ovaj model iz Ingolštata može da pređe oko 487 kilometara sa jednim punjenjem baterije, a dostupna je i opcija brzog punjenja gde se za 17 minuta dobija 300 kilometara dometa.

5. Jaguar I-Pace – 104.262

Ovaj električni SUV nije nepoznat srpskoj publici, jer je na našem tržištu dostupan već nekoliko godina. Da je nešto stariji vidi se i kada se uporedi sa rivalima, gde prilično zaostaje na mnogim poljima.

Foto: Promo

Sa 400 KS, svakako se radi o ozbiljnoj mašini, ali se primećuje da kaska za konkurencijom. Baterija kapaciteta 90 kWh omogućava domet od oko 470 kilometara, a I-Pace može da se puni maksimalnom snagom od 104 kW, što je znatno sporije od ostalih električnih modela na ovoj listi.

6. BMW iX xDrive40 – 101.178

Uvoznik za BMW rešio je da na sajmu izloži slabiju i jeftiniju verziju modela iX, ali i kao takva i dalje spada među najskuplje automobile na ovogodišnjoj manifestaciji.

Foto: Promo

Sa 326 KS i baterijom kapaciteta 76,6 kWh, iX xDrive40 skoro i da ne može da se poredi sa ostalim modelima na ovoj listi. Međutim, dostupna je i snažnija verzija xDrive50 koju smo testirali, a pored toga snimili smo i reakcije naših ljudi na ovaj automobil.

Treba spomenuti i neke od električnih modela koji su privukli dosta pažnje, ali imaju cenu nižu od 100.000 evra. Po prvi put kod nas predstavljen je evropski automobil godine – Kia EV6, koja ima početnu cenu od 46.999 evra, dok je za model koji je prikazan na sajmu potrebno izdvojiti 59.678 evra.

Debitovao je Ford Mustang Mach-E, koji sa originalnim Mustangom deli samo ime, jer se radi o električnom krosoveru, a izloženi primerak ima cenu od 84.990 evra.

Koje još novitete možete videti na sajmu od danas do nedelje, pročitajte ovde. Spisak najjeftinijih modela pronađite ovde.

Bonus video: Pogledajte prve kadrove sa sajma automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (1)