Porsche modeli u varijantama kakve još niste videli

Auto 28. dec. 202015:44 > 16:08
Podeli:
Foto: Porsche

Već neko vreme pratim rad ovog digitalnog umetnika koji intrigira jednim, usudiću se da kažem, uvrnutim pogledom na stvari. Chris Labrooy mi je privukao pažnju jer se njegov rad u najvećoj meri oslanja na automobile, najviše Porsche modele, ali ima i drugih. Vrlo je teško provaliti ga, jer je njegovo delo uglavnom bez presedana. Da je uspešan u tome što radi potvrđuju reference iz kompanija kao što su Nike, Apple, British Airways i drugi. Ali, možda je najbolje reći da je ovaj umetnik opasan "petrolhead".

Porsche 911 Turbo koji se davi u bazenu? Porsche Carrera RS koja pluta na gigantskom flamingu na naduvavanje?

Ko je čovek koji to radi i, pobogu, zašto? Sada je Porsche objavio priču o tome kako Chris zarađuje za život, pa smo napokon saznali i nešto više o ovom zanimljivom digitalnom umetniku.

„Zaista je teško opisati ono što radim“, kaže 40-godišnji Škot. “Ustajem ujutro i slikam. Možda bi bilo najlakše da kažemo da sam dizajner digitalnih slika koji radi na ivici umetnosti i dizajna. Da li je to malo nejasno?“

Foto: Porsche

Studirao je dizajn proizvoda na Royal College of Art, i kao mladog diplomca sve više ga je zanimalo digitalno carstvo.

„Prešao sam u digitalni svet jer sam tamo video napredak tehnologije, pa tako i sa izrade opipljivih fizičkih predmeta na izradu fotorealističnih slika. Ono što sam uspeo da napravim u digitalnom svetu bilo je hvatanje tih objekata – prikazivanje na realan način – ali s CGI-om i svim tim novim digitalnim alatima mojoj mašti nije bilo ograničenja. Mogu da stvorim bilo koje okruženje i da smestim bilo koji pojedinačni objekat u taj kontekst.“

Foto: Porsche

Saznajte još:

Labrooyev rad je poznat mnogim ljubiteljima brenda Porsche, jer često koristi klasični 911 model smešten u neobične, sanjive pustinjske krajolike. Palm Springs je omiljeni izvor inspiracije. Ali njegova umetnost je kao prvo uvek neočekivana i povremeno komična.

“Volim da suprotstavljam različite elemente i uvek tragam za tim trenucima sreće. Nešto poput flaminga na naduvavanje ili bazena meni zaista simbolizuje sreću, pa uvek volim da te elemente ubacim u svoje slike i animacije.

Foto: Porsche

Ali gde se automobili uklapaju u sve ovo? Vazdušno hlađeni Porsche čini se neobičnom muzom za umetnika čija su dela istovremeno tako moderna i originalna. „Oduvek sam se bavio automobilima, još od malena“, kaže Labrooy. “Igrao sam se, zatim ih crtao, pa vozio u video-igrama. Još kao dete sam bio fasciniran dizajnom automobila.

Foto: Porsche

„Od svih potrošačkih proizvoda, automobili su krajnji predmet želje. To je jednostavno tako postavljeno, s jedinstvenim i vrlo specifičnim identitetom“. Svojom neobičnom estetikom koju su tražili veliki međunarodni brendovi poput British Airwaysa, Nikea i Applea, Labrooy se na kraju prepustio svojoj strasti prema automobilizmu i u fizičkom carstvu, kupivši „981 Cayman“ sa PDK menjačem.

„Dve godine sam vozio taj automobil, ali želeo sam još. Pregledao sam oglase i na kraju kupio GT4“.

Foto: Porsche

Imati Porsche u radu postalo je glavni uticaj na Labrooyevo delo. „Vrlo sam zainteresovan za „911“. To je jedan mekan, zaobljen oblik koji je istovremeno vrlo sposoban sportski automobil visokih performansi. „911“ ima jedinstven, gotovo ekscentričnan karakter. Kad radim svoje slike, automobili su na neki način poput glumaca, a „911“ je poput holivudske zvezde, sa svom ovom dubinom i svestranošću.“

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Chris Labrooy (@chrislabrooy)


Danas je Labrooy ponosni vlasnik 718 Cayman GTS 4.0, „To je savršen automobil za moj životni stil“, kaže. „Budući da radim od kuće, ne moram da putujem, tako da je većina moje vožnje iz čistog zadovoljstva, a Cayman je idealan za to. Taj model pruža neverovatno estetsko iskustvo u kom imate sve različite osećaje koje vam pružaju točkovi, sedište, volan… I tu je naravno zvuk. Da li ima išta što se ne može voleti kod motora sa 6 cilindara?

Foto: Porsche

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar