Peugeot postaje potpuno električni brend

Auto 07. dec. 202120:28
Podeli:
Foto: Peugeot/Promo

Svaki novi model francuske kompanije na evropskom tržištu će do 2030. biti potpuno električni, dok će motori sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje biti u upotrebi u automobilima za tržišta van Starog kontinenta.

Peugeot je rešio da postane potpuno električni brend pet godina pre roka koji je nametnula Evropska unija za prestanak proizvodnje automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

I drugi članovi Stellantis Grupe su objavili planove za potpunu elektrifikaciju, odnosno godinu kada će postati potpuno električni brend: DS (2026.), Alfa Romeo (2027.), Opel (2028.) i Fiat (2030.).

Izvršni direktor ove grupacije, Carlos Tavares, smatra da će 70 procenata prodatih automobila na evropskom tržištu do 2030. činiti modeli sa nultom emisijom. Što se Peugeota tiče, oni i dalje razmišljaju o globalnim okolnostima.

„Prelaskom na nove platforme Stellantisa, STLA Small, Medium i Large, do 2030. godine svi naši modeli u Evropi će biti električni. Ali mi i dalje moramo da obezbedimo internacionalnim kupcima ponudu koja uključuje motore sa unutrašnjim sagorevanjem“, izjavila je Linda Jackson, izvršna direktorka Peugeota.

U ovom trenutku, 70% game francuskog proizvođača je elektrifikovano, bilo da se radi o potpuno električnim automobilima ili plug-in hibridima. Do 2024. godine celokupna gama Peugeota će biti elektrifikovana, a sledeća generacija SUV modela 3008 će dobiti i potpuno električnu verziju.

Bonus video: Peugeot 9X8 – neverovatna hibridna mašina za stazu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar