Foto: Shutterstock

Proleće je tu i najzad je vreme da na ulice vratimo motocikle. Ipak, pre vraćanja u vozno stanje svi oni čiji su motocikli "spavali" tokom zime moraju da obave nekoliko važnih provera.

Pre vožnje obavezno proverite sledeće stavke:

Ulje u motoru – Ako pre zime niste menjali ulje u motoru postoje šanse da je tokom hladnih dana ova tečnost apsorbovala vlagu koja je idealna osnova za stvaranje korozije. Zato je sada vreme za zamenu. Naravno, ako ste pre odlaganja promenili ovu tečnost, onda najverovatnije nema potrebe da menjate ulje u motoru.

Druge tečnosti – Osim motornog ulja, vrlo je važno da proverite količinu i kvalitet rashladne tečnosti u motoru pogotovo ako niste startovali motor tokom zime. Uz to, obavezno proverite i po potrebi zamenite kočionu tečnost, pogotovo ako je niste menjali tokom prethodne, odnosno tokom protekle dve sezone.

Filteri – Posle dugog stajanja i pred prvu vožnju nije na odmet na motociklu proveriti i stanje filtera za vazduh, a pogotovo ako je motocikl stajao napolju ili ako ga niste pokrili.

Sve što treba da uradite je da na njemu potražite nečistoće i da ih uklonite. Postoje i posebni sprejovi za ovu namenu. Naravno, ako nečistoće ne mogu da se uklone i ako ustanovite da je filter oštećen, najbolje je da ga zamenite novim.

Akumulator – Većina motociklista pred zimu vadi akumulator iz motora i čuva ga na toplom, a sve kako ovaj izuzetno osetljivi deo ne bi trpeo zbog niskih temperatura. Ako ste je pred zimu ostavili sa punim kapacitetom verovatno je spremna za rad. Ako pri proveri kapaciteta baterije ona pokazuje znake zamora, možda je vreme da nabavite novi akumulator.

Lanac – Provera zategnutosti i stanja lanca lako se proverava i vizuelno. Ukoliko je labav zategnite ga kako u toku vožnje ne bi spao. Takođe, iskoristite i sprej za čišćenje ovovg dela koji će lako rastvoriti nečistoće.

Kočnice – Jedan od najbitnijih delova na motociklu su kočnice. Osim provere tečnosti koju smo već pomenuli, obavezno proverite stanje pločica i diskova. Ako uočite znake istrošenosti, najbolje ih je odmah zameniti te delove. Ako su diskovi prljavi možete ih očistiti posebnim sprejom za tu namenu.

moto, kočioni disk, diskovi
Foto: Shutterstock/Miraleks

Pneumatici – Osnova sigurne vožnje su naravno i pneumatici. Ako vaš motocikl nije prezimio na štenderu, onda se nadamo da se ga redovno pomerali kako se gume ne bi deformisale. U svakom slučaju pre prve vožnje proverite stanje pneumatika i potražite da nema nekih izbočina ili drugih oštećenja. Takođe, podesite i pravilan pritisak u obe gume.

Svetla – Pre prve vožnje obavezno proverite i sve svetlosne grupe je se može desiti da je tokom zime neka od sijalica dotrajala. Ne zaboravite na proveru migavaca.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini polovnog motocikla, saznajte ovde.

Bonus video: Zamislite, i žene psuju: Nema mlakih komentara na novi Peugeot 308

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram