Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine kacige najbitnija karakteristika po kojoj je biramo bi trebalo da bude bezbednost. Naravno, često smo ograničeni određenim iznosom novca koji bi da potrošimo na kacigu. Zato u obzir obično uzimamo nekoliko modela kaciga u određenom cenovnom iznosu i onda se pitamo koji model da izaberemo. Vrlo je važno da proverite kojim tipom testa je kaciga proverena. Pored ECE testa postoji i Sharp test koji je dosta realniji.

Danas svaka kaciga mora da prođe određene bezbednosne sertifikate koje su propisane za Evropu, SAD i druge države ili kontinente. Međutim, proizvođači kaciga se trude da minimalno ispune te testove. Ipak, postoji takozvani Sharp test koji je dobro merilo za bezbednost kaciga i koji vrši znatno rigoroznija testiranja. Danas ćemo vam predstaviti koliko je Sharp test relevantan izbor pri odabiru kacige.

Svaka kaciga koja se prodaje na tržištu mora biti homologovana. To znači da je ta oprema (bilo da je reč o kacigi, jakni, kombinezonu, itd.) prošla određena ispitivanja po pitanju bezbednosti. Uglavnom se u tom kontekstu vezujemo za kacige jer su najbitniji deo opreme koji nam čuva glavu i život. Konkretno na tržištu Evrope postoje ECE standardi (trenutno je na snazi ECE 22-05 standard) koje kacige moraju da ispunjavaju da bi mogle da se nađu u rafovima prodavnica.

Foto: Kekyalyaynen/Shutterstock

ECE je akronim reči “Economic Commission Europe” i postavljen je u Evropi. Prvi standard ili sertifikat ovog tipa u Evropi je počeo da se koristi 1982. godine i tada je imao oznaku 22-02. Broj “02” u oznaci znači da se tada radilo o 2. verziji standarda. Danas smo na petoj verziji, što znači da sa godinama komisija podiže i smišlja druge standarde ispitivanja zaštite koje kacige treba da ispune.

Izvršno telo za bezbednost motociklista u Evropi je još tada donelo odluku da zaštitne kacige namenjene vožnji na javnim putevima moraju da ispunjavaju određene standarde zaštite. Tako se došlo do ECE i drugih standarda.

Šta ne valja sa ECE standardom?

ECE standard, kao i drugi standardi u svetu imaju manu da ne podležu dovoljno rigoroznim testovima. Na primer, ECE test podrazumeva ispitivanje otpornosti kacige pri udaru u jednu određenu tačku na kacigi. Proizvođači kaciga to znaju i zato se trude da baš tu tačku na kacigi učine izdržljivijom.

Zašto je Sharp relevantniji?

Sharp test kaciga uveden je 2007. godine kao potreba da se napravi ispitivanje bezbednosti kaciga u najrealnijim mogućim uslovima. Osim toga, Sharp test je zamišljen tako da pruži objašnjenja koja možemo da razumemo bez potrebe da ulazimo u duboku analizu toga šta drugi sertifikati znače.

Sharp test služi i da se kacige finije kategorišu prema bezbednosti.

Pre Sharp testa sve kacige sa ECE standardom su bili bezbedne, ali nismo znali koliko je koja kaciga bezbedna.

Za razliku od drugih standardna, Sharp test je daleko realniji. Ispitivanja se vrše tako što se ispituje ponašanje kacige pri udaru u ravne površine i udare pod uglovima.

Kako to izgleda i ima li i ovaj test nekih manjkavosti, saznajte ovde.

Bonus video: Treba li kažnjavati vozače koji previše koriste infotejment sistem tokom vožnje?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram