Foto: Shutterstock

Kada dođe trenutak kupovine bilo automobilskih ili moto guma, često se povede polemika o tome koliko stare gume smeju da budu, a da se i dalje smatraju novim. Tu obično započne žučna rasprava koja se uglavnom završi na iznošenju iskustava. Ali šta je zapravo istina? Koliko stare gume smemo da koristimo i od čega zavisi da li će guma pružiti iste performanse posle nekoliko godina stajanja u magacinu? Šta kažu proizvođači guma o tome?

Proizvođači guma proizvode relativno velike serije guma koje se najviše prodaju. Prilikom proizvodnje se uzima u obzir činjenica da se neće sve gume prodati istog trenutka i da će morati neko vreme da provedu u magacinima.

Osim toga, proizvođači guma su svesni da ne prelaze svi vozači veliki broj kilometara tokom godine. Zato se tokom proizvodnje vodi računa o tome da guma izdrži određeni vremenski period pre nego što performanse guma počnu da opadaju.

Ipak, postoji niz zahteva koje moraju da se ispune kako bi guma zadržala svoje karakteristike tokom skladištenja. U daljem tekstu ćemo pričati samo o novim gumama, odnosno gumama koje nikad nisu montirane na točkove. Postoji razlika u održavanju i veku trajanja između guma koje su montirane i onih koje nikad nisu montirane na felnu.

Da li kupovati gume sa starijim DOT-om (datumom proizvodnje)?

Verovatno svi znate šta DOT oznaka predstavlja, ali za svaki slučaj da ponovimo: DOT je oznaka za datum proizvodnje gume. Prema zakonu, svaka guma mora da poseduje DOT oznaku, osim ako je reč o izuzetno starim gumama.

Foto: Shutterstock

Ova oznaka se nalazi na obodnu gume, ispisana u vidu četiri broja, npr. kao na slici: 0720 gde broj 07 označava nedelju u godini, a 20 godinu proizvodnje. DOT 0720 znači da je guma proizvedena u sedmoj nedelji 2020. godine.

Koliki je zvaničan rok trajanja gume?

Zanimljivo je da u prospektima proizvođača guma nećete pronaći nešto poput roka trajanja guma jer proizvođači guma pretpostavljaju da se sve gume propisno skladište. Neki proizvođači pak propisuju da se guma tretira kao nova ukoliko je stara do 5 godina.

Šta je sa gumama koje su starije od 5 godina?

Ukoliko gume nisu skladištene pravilno, postoji velika verovatnoća da su takve gume vremenom izgubile nešto od svojih performansi. Ne mora nužno da znači da su te gume loše, ali ukoliko kupujete gume sa DOT-ovima starijim od 5 godina vodite računa da su te gume kupljene od ovlašćenih prodavaca i zastupnika koji na propisan način skladište gume.

Kako se pravilno skladište gume i kako to da proverite, pročitajte ovde.

Bonus video: Kako se testiraju gume

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)