Odlaze u zaborav: Kraj za Mazdu 6 i CX-3?

Auto 22. maj. 202111:44 > 11:53
Podeli:
Foto: Promo

Mazda je sinoć zvanično objavila da od 2022. godine u svojoj ponudi u SAD neće više imati modele Mazda6 i CX-3. Ostaje pitanje da li sličan scenario možemo da očekujemo i u Evropi. Za krosover CX-3 stručna javnost nije iznenađena, dok je gašenje kvalitetne i mnogima omiljene limuzine Mazde6, došlo kao svojevrsni šok.

Najmanji krosover iz Mazde, model CX-3, koji je uspešno „zamenjen“ novijim CX-30 neće se vraćati u prodaju nakon 2021. godine. To i nije veliko iznenađenje. I CX-3 i CX-30 pripadaju istom segmentu kompaktnih krosovera, a noviji je ujedno i snažniji, prostraniji i tehnološki napredniji.

CX-30 je baziran na platformi Mazde 3, dok je stariji CX-3 na osnovi manje Mazde 2, što znači da je značajno manji unutra, čak i od svojih rivala. Prvi put je prikazan 2016. godine i tokom životnog veka nije preterano unapređivan. Na pojedinim tržištima, Mazda je čak svela ponudu ovog modela na jedan nivo opreme, najavljujući tako početak kraja za CX-3. Usledio je i pad prodaje posle predstavljanja CX-30, tako da ovaj potez Mazde i nije bio iznenađenje.

Foto: Promo

Pitamo se da li će Mazda kasnije preimenovati CX-30 u CX-3 kao rezultat ove promene. To bi ujednačilo nazive japanskih SUV modela koji u imenu sadrže samo jedan broj, poput CX-5.

Sa druge strane, iznenađenje je zvanična objava da se limuzina Mazda 6, sa istorijom dugom 20 godina, gasi (za sada je pomenuto samo tržište SAD). Aktuelna generacija je prikazana 2012, a redizajn je usledio 2018.

U SAD se u najboljim danima Mazda 6 prodavala u skoro 60.000 primeraka godišnje, da bi 2019. jedva premašila 20.000, a tokom pandemije je bilo još gore sa svega 16.000 prodatih.

Međutim, tokom prošle godine je čak bilo najava da se sprema sledeća generacija Mazde 6 koja će biti opremljena rednim šestocilindarskim motorom i pogonom pozadi. Moguće je da će se ovo zapravo i ostvariti u nekom novom modelu koji će zameniti Mazdu 6. Odnosno, da će u zaborav možda otići samo naziv, a da se nova srednja limuzina sprema.

Na pitanje najvećih američkih automobilskih medija da dobiju više informacija o promenama, iz Mazde su im kratko odgovorili da „ne mogu da komentarišu nove projekte u ovom trenutku“.

Mazda 6 će biti jedan od onih modela koji će stvarno nedostajati ako poptuno nestane sa tržišta. Atraktivna limuzina, odličnih voznih karakteristika, poznata je i po svojoj pouzdanosti i zato je bila vrlo cenjena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar