Foto: VanderWolf/Shutterstock

Nemački Autobahn je stekao svetsku slavu po tome što je na nekim deonicama dozvoljeno da se vozi bez ograničenja brzine, ali to bi uskoro moglo da se promeni.

O uvođenju ograničenja maksimalne brzine na svim deonicama govori se već godinama, a sada je, posle još jednih izbora, ova tema opet postala aktuelna. U lobiranje za uvođenje ograničenja uključio se i slavni vozač Formule 1.

Kako javlja Auto Motor und Sport, četvorostruki F1 prvak, Sebastian Vettel je uveren da o uvođenju ograničenja ne treba puno da se razmišlja. Kad je upitan o izborima i trci u Turskoj, on je rekao: „Nisam razočaran rezultatom. Očekujem da će nova vlada konačno nešto preduzeti, a ne samo da pričaju o klimatskoj krizi“, prenosi Index.hr.

Iako za život zarađuje vozeći najbrže automobile na svetu, a i poseduje brojne supersportske automobile, on smatra da su bezbednost i okolina prioriteti. „Nije stvar ličnih osećaja. Mora da se gleda šira slika. Ograničenje brzine bi smanjilo emisiju CO2 za oko dva miliona tona. A i putevi bi bili bezbedniji. Neke nesreće se u Nemačkoj dešavaju upravo zato što nema ograničenja brzine. Ako ovim spasimo samo jedan život, nema o čemu da se raspravlja.“

Foto: Shutterstock

A na pitanje da li su ograničenja pitanja lične slobode, odgovorio je da svako ko želi da stisne gas može da dođe na stazu i da vozi. I pritom nikoga neće ugroziti, zaključio je Vettel.

Bonus video: Brza vožnja u novom BMW-u serije 2 coupe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)