EK promenila plan za smanjenje emisije štetnih gasova

Auto 16. jul. 202110:32
Podeli:
Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija predložiće 2035. godinu kao krajnji rok do kada će proizvođači automobila morati da obustave prodaju automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, prethodni cilj smanjenja emisije CO2 za 37,5% do 2030. je promenjen, jer Evropska komisija sada zahteva 55% manju emisiju do kraja ove decenije.

Evropska komisija je u sredu predstavila svoj klimatski program „Spremni za 50“. Sadržaj ovog programa biće tema rasprave Evropskog parlamenta i država članica u narednim mesecima i biće meta lobi grupa koje zastupaju mnoge industrije na koje će uticati ova odluka.

Iako je većina evropskih proizvođača automobila već odlučila da u potpunosti izbaci motore sa unutrašnjim sagorevanjem između 2028. i 2035. godine, predsednica Evropske unije Ursula von der Leyen smatra da je ipak potreban i zakonski okvir koji će doneti tačan datum izbacivanja konvencionalnih motora iz ponude.

„Postavićemo tačan datum do kada će svi novi automobili morati da imaju nultu emisiju. Bez toga imaćemo nedostatak sigurnosti u našu odluku da ostvarimo klimatsku neutralnost do 2050.“, izjavila je Ursula von der Leyen. „Do proizvođača je kako će oni adaptirati svoju proizvodnju, oni najbolje znaju kako da ubrzaju razvoj novih vozila, tehnologija i pogonskih sistema“, dodala je ona.

Emisije štetnih gasova koje proizvode automobili su se uvećale prethodnih godina u Evropi, iako je prodaja automobila sa niskom emisijom značajno povećana, jer je tokom prošle godine svaki deveti prodati automobil na Starom kontinentu bio električni ili plug-in hibrid.

Proizvođači automobila su saopštili da će prihvatiti novu odluku EU, ali zauzvrat zahtevaju mnogo veće investicije u infrastrukturu punjača za električne automobile. Prema poslednjim procenama, automobilska industrija će globalno između 2021. i 2025. uložiti 330 milijardi dolara u elektrifikaciju, što je 41% više od prošlogodišnje procene za period od 2020. do 2024. koja je iznosila 250 milijardi dolara.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar