Nemci klimatizuju auto-puteve, a razlog je vrlo zanimljiv

Auto 03. avg. 202111:02
Podeli:
Foto: BASt

Za grejane puteve već smo čuli, ali za hlađene, još ne. Ali i to je upravo u fazi testiranja. Naime, na delu Autobana A3 u Kelnu od juna se postavlja cevovodni sistem "klimatizacije" asfalta!

Građevinski radovi na saobraćajnici još traju, objavio je Federalni institut za autoputeve (BASt), a poznati su i detalji: cevima će prolaziti geotermalna voda i pomagati pri hlađenju asfalta leti, a grejaće ga zimi.

Čitav poduhvat se radi u svrhu manjeg trošenja asfalta, stvaranja poledice zimi i prekomernog pregrejavanja leti. Osim cevi, asfalt se stavlja u slojevima tako da kroz njega može prolaziti vazduh. Kako piše Auto Klub, projekat koji će se izvoditi pune tri godine biće praćen se termovizijskim kamerama da bi se ocenilo kako se ponaša asfalt i u kojoj meri ugrađene cevi smanjuju opasnosti u vožnji prilikom stvaranja kolotraga kod ekstremnih vrućina (i poledice kod hladnoća).

Uostalom, pogledajte sami kako to izgleda:

Cena projekta iznosi 600.000 evra, samo na tom jednom čvorištu kojim inače dnevno prolaze hiljade automobila i kamiona. Ukoliko se sistem pokaže uspešnim, sledi dalja ugradnja na najkritičnijim deonicama, dugim krivinama i izlascima iz tunela.

Bonus video: Niče zgrada tik u auto-put

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar