Renault, gama, auto, automobil
Foto: Shutterstock/olrat

Renault i kineska kompanija Geely objavili su da će pokrenuti zajedničku kompaniju koja će se baviti razvojem benzinaca i hibridne tehnologije za automobile brendova koje poseduju, ali i za druge automobilske proizvođače.

Iako nije jasno da li ovaj poduhvat predstavlja korak ka još bližoj saradnji između dve kompanije na automobilima koje pokreću fosilna goriva, on označava kritičan korak u Renaultovom kompleksnom restrukturiranju.

Zajednički poduhvat obezbediće 19.000 radnih mesta u 17 fabrika za pogonske sisteme i tri centra za istraživanje i razvoj, navodi se u saopštenju. Uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora, a nova kompanija trebala bi da bude pokrenuta tokom 2023.

Renault i Geely će biti vlasnici po 50 procenata kompanije, ali u saopštenju nije bilo više detalja što se finansija tiče. Zajednička kompanija će imati sedište u Londonu, a Renault i Geely očekuju da će motorima i hibridnim sistemima snabdevati i Nissan i Mitsubishi, dugogodišnje partnere francuske kompanije.

Kada kompanija počne sa radom, očekuje se da će imati kapacitet za proizvodnju 5 miliona motora i hibridnih sistema godišnje. Renault je već ranije ove godine saopštio da traži partnera za razvoj i proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a sve u skladu plana restrukturiranja i uštede novca.

Što se kompanije Geely tiče, njihovo partnerstvo sa francuskim proizvođačem nastavlja šablon njihovog širenja van Kine. Geely takođe poseduje švedsku kompaniju Volvo, a u vlasništu ima i 9,7 procenata akcija u Daimleru.

Bonus video: Puno toga po fer ceni – Renault Megane Grandcoupe

Komentari

Svi komentari (0)