Foto: Lada

Elektrifikacija je neminovna u automobilskoj industriji. Pored svih problema, čak je i Lada svesna toga, pa su rešili da predstave prototip e-Largus, koji se bazira na modelu Dacia Logan MCV prošle generacije.

Od početka sukoba u Ukrajini, AvtoVAZ, kompanija koja je vlasnik Lade, ima ogromne probleme sa proizvodnjom i isporukom novih automobila. Nedavno je ponovo započeta proizvodnja Grante, ali bez ABS-a, vazdušnih jastuka, i drugih funkcija.

Za novi projekat, Lada cilja tehnologiju sa kojom uopšte nema nikakvog iskustva, jer je prototip koji su nedavno predstavili električni karavan. Ukoliko vam dizajn e-Largusa izgleda poznato, to je zato što je ovaj prototip baziran na prethodnoj generaciji karavanske verzije modela Dacia Logan. Vozilo je postavljeno na Renault-Dacia B0 platformu, koja je predstavljena 2004. godine i osnova je za mnoge automobile kao što su prva generacija Dacije Duster, Nissan Kicks, Mahindra Verito Vibe i Lada Xray.

Arhitektura je manje više nepromenjenja za električni Largus, a Lada je saopštila da su baterije smeštene unutar poda vozila. Brzo punjenje putem CCS priključka je navodno moguće, a Lada nije otkrila tehničke specifikacije e-Largusa. Ipak, ruski mediji izveštavaju da će ovaj model kada stigne na tržište biti dostupan u dve putničke verzije, sa 5 ili 7 sedišta, kao i da će biti dostupna teretna varijanta.

Prema određenim izvorima, domet sa jednim punjenjem baterije mogao bi da bude oko 400 kilometara, iako je ova brojka nezvanična i zvuči malo previše optimistično s obzirom da je platforma B0 namenjena za automobile sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ruska kompanija je potvrdila da će sledeće godine lansirati flotu prototipova zarad testova validacije, pre nego što ovaj električni automobil bude spreman za serijsku proizvodnju. Za sada se ne zna kada će e-Largus debitovati u proizvodnoj varijanti. Prema pojedinim najavama, ne bi trebalo da bude iznenađenje da serijska verzija ovog modela debituje najranije 2024. godine.

Bonus video: Vozili smo najaerodinamičniji automobil na svetu – Mercedes EQS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)