Da li biste zbog niske cene kupili Ladu bez bezbednosne opreme?

Auto 23. jun. 202211:3310 komentara
Podeli:
Foto: Promo/Lada

Kao što već znate, ruski proizvođači automobila našli su se u velikom problemu zbog sankcija uvedenih njihovoj zemlji. Međutim, mnogi se snalaze kako znaju i umeju, a Lada je upravo počela sa prodajom modela Granta sa oznakom Classic, a radi se o jednostavnijoj verziji sa manje opreme i dosta nižom cenom.

Lada Granta u Classic izdanju lišena je mnoštva elektronike, njen motor u atmosferu izbacuje izduvne gasove kao pre četvrt veka, ali je zato jeftinija nego do sada.

O pojednostavljenoj Ladi Granti smo već pisali, ali kada su objavljene zvanične cene, ispostavilo se da je nešto skuplja nego što se predviđalo.

Ovih dana je i zvanično počela prodaja ovog „ogoljenog“ modela, a radi se o automobilu čija početna cena za keš iznosi 11.700 evra, što je znatno više od prethodnih najava. I pored toga, radi se o najjeftinijem automobilu na ruskom tržištu koji je dostupan i za kupovinu na kredit sa mesečnom ratom od oko 93 evra. Radi se o porodičnom sedanu koji pokreće 1,6-litarski benzinac sa 90 KS uparen sa petostepeniim manuelnim menjačem. Eliminisanjem pojedine elektronike i opreme ostvaruje se popust od 1.830 evra.

Ipak, da li biste bili spremni na kupovinu ovog jeftinog automobila ako znate da je motor sa Euro 5 norme pao na Euro 2?

Fabrički deklarisana potrošnja iznosi 6,5 l/100 km, ali je tehnologija rada motora kao kod Lade Samare iz 1990-ih. Mnogi vozači bi u startu odustali zbog bezbednosne opreme ove Lade, odnosno nedostatka iste. ABS i vazdušni jastuci nisu u ponudi, kao ni elektronska kontrola stabilnosti. Nova Granta ima 14-inčne čelične felne i trogodišnju garanciju, mada i ne izgleda kao da ima mnogo stvari koje mogu da se pokvare.

Na spisku opreme nalaze se električni podizači stakala, grejani retrovizori, putni kompjuter, dnevna svetla i priprema za radio sa 4 zvučnika.

Kako piše Index.hr, uskoro se očekuje i Lada Niva u sličnom izdanju, a da nema prepreka u vidu sankcija i ekoloških standarda, Lada Granta Classic bila bi najjeftiniji model i u ostatku Evrope. Da li biste vi kupili ovako jednostavan automobil samo zato što je jeftin?

Bonus video: Skoro svi biciklisti u prekršaju, a da toga nisu ni svesni

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar