Taycan, proizvodnja, Porsche
Foto: Porsche

Nakon BMW-a i Volkswagena, i Porsche je privremeno obustavio proizvodnju na određenim lokacijama zbog problema sa nabavkom delova iz Rusije i Ukrajine, a ova odluka mogla bi potencijalno da pogodi sve modele Porschea.

Brojni problemi zadesili su automobilsku industriju od početka rata u Ukrajini. Jedan od njih je i nedostatak kablova, jer je najveći snabdevač nemačke auto-industrije ovom komponentom morao da zatvori dve fabrike u Ukrajini.

Već je došlo do zastoja u proizvodnji, a jedan od proizvođača koji su najviše pogođeni je Volkswagen Grupa.

Konkretno, svi brendovi unutar ove grupe imaju ogromne probleme, a najviše se ističe Porsche.

Jedna objava na Twitteru pokazala je i tačan raspored gašenja proizvodnim linija Porschea, i kako će to uticati na svaki model tokom marta.

Prema ovoj objavi, zaustavljanje proizvodnih linija počelo je 2. marta sa modelima Macan i Panamera, dok je 3. marta prekinuta proizvodnja Taycana.

Ukoliko je ova informacija tačna, Porsche Cayenne se ne proizvodi od 7. marta, obustava produkcije modela 718 zakazana za 14. mart, dok će se 911 u GT3 i Touring verziji proizvoditi do 17. marta. Poslednjeg dana ovog meseca, očekuje se da se zaustavi i proizvodna traka sa koje silazi model 911.

Ova objava na Twitteru ne donosi informacije koliko će trajati ovo gašenje pogona, osim toga da će sve proizvodne linije bili delimično stopirane.

Ovim povodom oglasili su se i iz Porschea, i potrvdili da je proizvodnja u fabrici u Lajpcigu gde se proizvode Panamera i Macan zaustavljena 2. marta.

Ipak, ovo je tek prva od kriza koja bi mogla da zadesi automobilsku industriju u zadnje vreme. Proizvodnja mikročipova mogla bi da bude ugrožena zbog jedne sirovine iz Ukrajine, dok je Rusija najveći svetski proizvođač paladijuma koji je neophodan za proizvodnju automobila.

Bonus video: Šumadija, Porsche i 5.200 konjskih snaga u jednom danu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare