Foto:Hyundai

Sportska verzija Hyundai Kone dolazi sa znakom N, agresivnim izgledom, čvršćom šasijom i gomilom trkačke tehnike. Koristi diferencijal sa ograničenim proklizavanjem (LSD) kako bi mogla bolje da skreće pri velikoj brzini dok je za prednje točkove vuče 280 KS.

Mali korejski krosover je peti Hyundai koji će ponetu oznaku N, a koja krasi modele i20, i30, i30 Fastback, kao i Veloster. Osim toga, Kona N najavljuje da će se znak N, kao i N-Line, proširiti na 18 modela do kraja sledeće godine. Razmatra se čak da i SUV modeli Tucson i Santa Fe dobiju svoje sportske verzije.

I dok i20 N “napada” Ford Fiestu ST, nova Kona N (sa svojih 4,2 m dužine) za glavnog rivala ima Ford Pumu ST, a koji pre korejskog sportskog krosovera nije ni imao pravog takmaca.

Kona, Kona N
Foto:Hyundai

Ipak, kako piše Autocar, Kona N je bliža modelu i30 N od manjeg i20 N, jer donosi niz trkačkih tehnologija ispod atraktivnog oklopa. Osnovu čini dvolitarski turbobenzinski motor od 280 KS i skoro 400 Nm. Snaga se šalje na prednje točkove putem osmostepenog N DCT menjača sa dvostrukim kvačilom. Ovaj menjač nudi sportske modove za koje iz Hyundaija kažu da će “svakom vozaču izmamiti osmeh”.

Tu je N Power Shift koji se aktivira kada se papučica gasa pritisne do 90%, a radi tako što eliminiše bilo kakav gubitak snage prilikom prebacivanja u više stepene prenosa, dok istovremeno obezbeđuje uglađeno ubrzanje koje prati snažan zvuk motora iz auspuha.

Kona, Kona N
Foto:Hyundai

N Grin Shift režim nudi maksimalni boost tokom 20 sekundi dok brzo prebacuje u niži stepen prenosa sve do najprikladnijeg. Kako kažu iz kompanije, ovaj mod koji može da se koristi na svakih 40 sekundi, biće od značaja na stazi, ali i na putu tokom preticanja.

Kona, Kona N
Foto:Hyundai

I tu je još N Track Sense Shift mod, namenjen vožnji na trkačkoj stazi a optimizuje promene “brzina” shodno ponašanju vozača tokom brzih krugova.

Što se tiče performansi na pravcu, Kona N od 1.510 kg do “stotke” stiže za 5,5 sekundi sa “launch control” opcijom, a najveća brzina je 240 km/h. Postavljena je na Pirelli P Zero gume koje su na 19-inčnim točkovima.

Vrlo važan podatak je da Kona N koristi LSD (diferencijal sa ograničenim proklizavanjem) koji redukuje podupravljanje i proklizavanje, pa vozač može da prolazi krivine pri mnogo većoj brzini. Naravno da je i upravljanje sportsko, precizno i direktno, dok se pritiskom na taster oslanjanje ukrućuje po potrebi.

Kona, Kona N
Foto:Hyundai

Kona N se razlikuje od standardnih i vizuelno, ima aerokit sa većim branicima i rubovima oko točkova i druge sportske detalje.

U kabini ovog malog i brzog krosovera vozač može da prati vreme po krugu, mape staza i druge važne podatke koji se prikazuju kao u video-igrama.

Kona, Kona N
Foto:Hyundai

Sve Kone N standardno dolaze sa “launch control” opcijom, menjačem sa posebnim režimima, varijabilnim ventilima izduva. Početna cena u Velikoj Britaniji iznosi 32.000 funti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)