Foto:promo Uli_Sonntag/Hyundai

Hyundai je ozvaničio da je treći član snažne N porodice spreman – krosover Kona N. Pridružuje se i20 N i i30 N, dok je otkrivanje planirano za par nedelja. Prodaja počinje sredinom 2021, a glavni rival sportskoj Koni biće Ford Puma ST. Grmljavinu snažnog motora poslušajte u videu na kraju teksta.

Sportska divizija iz Hyundaija nosi oznaku N, a čine je modeli koji su apsolutno modifikovani kako bi obezbedili izuzetne performanse na stazi. Modeli sa ovom oznakom imaju sportsko oslanjanje, snažne kočnice, precizno upravljanje, lakši su i imaju snažnije motore od svojih osnovnih verzija.

Foto:promo Uli_Sonntag/Hyundai

Prvi među njima bio je hečbek i30 N, zatim se i manji i20 N pridružio porodici, a sada stiže i prvi N krosover u vidu Kone.

Saznajte još:

Sa druge strane, Hyundai nudi i druge modele sa tzv. N Line opremom, koji samo vizuelno deluju dinamično, ali druge modifikacije na njima nisu sprovedene, već su oni namenjeni kupcima koji žele samo dinamičniji izgled. Među njima su čak i najmanji i10 N Line, kao i limuzine Elantra, Sonata, SUV Tucson i drugi.

Dakle, Kona N biće pravi sportski SUV, odnosno “Hot SUV”. Prve zvanične fotografije kamufliranog modela otkrivaju sportske detalje u vidu novih i debelih branika, većih pragova, velikih duplih izduvnih cevi i novog zadnjeg spojlera, kao i upadljivih felni, a tu su velika crvena kočiona klješta.

Foto:promo Uli_Sonntag/Hyundai

Tehnički detalji još uvek nisu otkriveni, ali iz Hjundaija kažu da će Kona N imati 2.0 turbo-benzinski motor i da će se nuditi sa osmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Zanimljivo je da će koristiti 2.0 motor, najverovatnije preuzet iz i30 N modela, jer je ranije bilo reči o 1,6-litarskom benzincu koji je povezan sa i20 N, a koji razvija 204 KS. Motor te snage ima upravo glavni rival – Ford Puma ST, o kojoj više detalja možete saznati ovde.

Dakle, u narednim nedeljama ćemo saznati da li će snažna Kona N dobiti 250 KS ili čak 280 KS od i30 N modela.

Saznajte još:

Još nije poznato ni da li će pogon biti napred ili na svim točkovima. Svaki Hyundai sa N oznakom ima 4×4 pogon, a čak se i standardna Kona može birati u toj verziji, tako da je manje-više sigurno da će i Kona N imati pogon na sve točkove.

Znamo da će biti opremljena “launch control” opcijom, a iz Hyundaija kažu da će zvuk motora biti za pamćenje.

Najavljuju i da će Kona N biti vrlo sposobna za vožnju van asfalta, što još uvek nije uobičajeno u porodici N, pa će ovaj krosover biti dobar kako za trkačku stazu, tako i za makadam.

Foto:promo /Hyundai

Unapređena je šasija, oslanjanje je čvršće, a tu su i trkačke kočnice. Enterijer će dobiti poznate N polugice za menjanje brzina, sportska sedišta, kao i različite režime vožnje.

Poslušajte zvuk motora u kratkoj, ali vrlo zabavnoj najavi nove Kone N.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)