Hrabrost ili ludost? FIAT pravi model 500X bez krova

Auto 09. jan. 202111:53
Podeli:
Foto: Promo

Italijanski proizvođač planira da ove godine napravi lajfstajl varijantu svog krosovera 500X tako što će na tržište izbaciti njegovu verziju bez krova. Glavni rival biće mu VW T-Roc kabriolet.

U narednih 12 meseci Fiat planira da prikaže 500X kabriolet. To se uklapa u plan da se verzije SUV modela dodatno prošire, jer se klasični kabrioleti izvedeni iz limuzina i hečbeka sve manje prodaju, a modeli poput Fiat 124-ke odlaze u zaborav.

Prema izveštajima, prvi nagoveštaji u vezi razvoja novog modela čuli su se krajem prošle godine među dobavljačima. Kasnije je to potvrđeno i iz same kompanije, mada prema pisanju Autocar sajta, još uvek se čeka na zvanični komentar.

Foto: Promo

Izvori kažu da 500X neće biti “pravi i potpuni” kabriolet, kao što je to VW T-Roc, već da će imati opciju otvaranja krova kao što to ima Fiat 500C. Takoreći, biće to panorama krov koja će moći da se otvori do kraja zadnjeg dela.

To ujedno govori da će 500X nuditi četvora vrata, za razliku od nemačkog rivala.

VW T-Roc Convertible, Foto: Promo

Saznajte još:

Odluka da se zadrži što više od postojeće, standardne 500X karoserije, znači da Fiat može da smanji troškove razvoja za model koji će biti pravi lajfstajl član.

Takođe, sa ovom opcijom kabrioleta nema potrebe za dodatnim ojačavanjem karoserije koje inače dodaje dosta na težini i generalno složenosti čitavog razvoja.

Fiat 500X je jedan od tri nova SUV modela koje FCA planira da lansira ove godine. Pored njega spremaju se i manja verzija Alfa Romeo Stelvio, kao i manji brat Maserati Levante, naziva Grecale.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar