Foto: Promo

Porsche Taycan i Denis Retera upisali su se u Ginisovu knjigu rekorda nakon 55-minutne vožnje i 210 krugova neprekidnog drifta.

Vožnja postrance, odnosno zanošenje zadnjeg dela automobila (drift) je specifičan vid zabave za volanom i zahteva posebne veštine. Porsche instruktor Denis Retera uspeo je da sa modelom Taycan izveze najduži drift na svetu u električnom automobilu.

Neprekidnom vožnjom postrance, Retera je vozio 210 krugova a da ni u jednom trenutku točkovi nisu bili usmereni u pravcu krivine.

Posle 55 minuta vožnje, vešti vozač je ukupno prešao 42 km, što je bilo dovoljno za svetski rekord u neprekidnom driftu na struju.

Foto: Promo

Prosečna brzina bila je 46 km/h, a rekord je zabeležen u Taycanu sa pogonom na zadnjim točkovima.

Foto: Promo

Saznajte još:

Iako je drift lako izvodljiv kada se isključe elektronske asistencije, kada vozilo ima pogon pozadi, nisko težište, dosta snage i precizno upravljanje, vozač ističe šta ga je namučilo: “Naporno je održavati koncentraciju tokom 210 krugova, pogotovo jer asfalt nije pružao isti grip svuda. Bio sam fokusiran da održavam drift upravljanjem, što je efikasnije od kontrolisanja papučicom gasa, a i manje su šanse da će se vozilo izokretati“.

Podsetimo da je Taycan prvi potpuno električni Porsche koji dolazi u različitim verzijama snage, pa se tako nudi u rasponu od 402 do 761 KS koliko ima u top-modelu Taycan Turbo S.

Pogledajte rekordni drift postignut u limuzini na struju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram