Ford Mustang
Foto: Promo

Izgleda da više neće biti pitanje koliko mi dobro poznajemo naš automobil, već koliko dobro naše vozilo poznaje nas. Ford je predstavio novu tehnologiju koja će debitovati u električnom SUV-u “mustang mach-e”. Ovaj model će učiti vaše navike i podsećati vas na treninge, kafenisanje pa čak i na to da je krajnje vreme da se javite roditeljima…

U “ford mustang mach-e” modelu nalazi se 15,5-inčni full HD displej koji koristi napredne sisteme za prepoznavanje glasova i pamti uobičajene rute i aktivnosti vozača, kako bi mu omogućio da se fokusira na put i vožnju umesto na podešavanje komandi. Za sada razume 15 evropskih jezika, pa je moguće da mu se obraćate isto onako kako biste se obraćali saputniku, a on će zauzvrat ispunjavati sve vaše komande, ali i više od toga.

Ford Mustang
Foto: Promo

Naime, nova generacija Fordovog multimedijalnog sistema SYNC biće mnogo naprednija od aktuelne. Ova platforma koristi kompjuter koji je spreman da uči vozačeve navike kako bi mogao da mu pomogne sa inteligentnim predlozima, pa čak i da ga podseća na stvari koje je zaboravio.

Ford Mustang
Foto: Promo

To praktično znači da će automobil pamtiti vaše redovne aktivnosti i da će vas rado podsećati na njih ako ustanovi da je prošlo dosta vremena od kada ste ih poslednji put obavili. Primera radi, ako svako jutro stajete da popijete kafu u određenom kafiću, “mustang mach-e” će vas podsetiti na to ukoliko par dana niste svraćali ili ako ste u blizini.

Takođe, pamtiće koliko često komunicirate sa određenim ljudima, pa vas tako može podsetiti da je krajnje vreme da se čujete sa roditeljima ukoliko je prošlo dosta vremena od poslednjeg poziva.
Ako je vaša redovna aktivnost treniranje, i na to će vas podesiti ako ustanovi da ima potrebe.

Ford Mustang
Foto: Promo

Saznajte još:

Ovaj sistem pamti obrasce ponašanja vozača i kombinuje ih sa prepoznavanjem glasova, pozivima i internet pretragama, kako bi uštedeo vreme dajući predloge bazirane na redovnim aktivnostima.

Kako se ne bi desilo da predlaže vaše lične stvari nekom drugom kome ste, recimo, pozajmili automobil, sistem reaguje samo kada prepozna vaš mobilni telefon, određenu šifru koju izaberete da bi bio aktivan ili vaš glas. Tada aktivira posebne algoritme za bolje razumevanje vozačevih navika i tokom vremena, odnosno kako raspolaže sa više informacija, sistem postaje sve pametniji.

Ford Mustang
Foto: Promo

Poenta je da na osnovu rutina, sistem predlaže rute, mesta na navigaciji, podseća na određene stvari, kako bi omogućio vozaču da uvek bude koncentrisan na put.