Detektivski posao: Kako Renault ispituje kupce

Auto 25. jan. 202220:05
Podeli:
Foto:Renault

U istraživanjima pod nazivom „klinička testiranja”, potencijalni kupci Renault-a u potpunoj tajnosti mogu da isprobaju prvi prototip nekog budućeg modela. Tako konstruktori stiču uvid u prve utiske kupaca, prikupljaju njihova mišljenja i donose ključne odluke čak tri godine pre nego što novi model uopšte bude predstavljen javnosti. Renault Grupa je odlučila da predstavi 24 nova modela do 2025, uključujući 10 električnih, i dok ćemo se mi načekati da ih vidimo, svi oni su zapravo bili testirani i prikazani još 2021.

Za timove proizvođača automobila koji mesecima rade na nekom projektu, reakcije kupaca su odlučujući trenutak koji im omogućava da provere da li su oni u potpunosti shvatili vrednost novog modela ili ne. Evo kako to izgleda.

„Klinička testiranja“ su osmišljena da pobude i pomognu da se analiziraju reakcije potencijalnih kupaca koji prototip novog vozila poredi sa nekim konkurentnim modelom. Testovi uključuju prikupljanje i analizu mišljenja, reakcija i emocija, kako verbalnih tako i neverbalnih, a sve kako bi se proverilo da li novi model ispunjava sve elemente koji su ključni da bi ostvario uspeh pre nego što bude pušten u prodaju.

Foto:Renault

Uverljiv koncept, privlačan dizajn, bolji utisak modela u odnosu na rivale i dostupnost usluga po prihvatljivoj ceni, zapravo su kriterijumi koji se temeljno proučavaju. Cilj je da se utvrdi da li razvojni model nailazi na dobar odjek kod kupaca.

Renault Grupa je odlučila da predstavi 24 nova modela do 2025, uključujući 10 električnih modela obuhvaćenih strateškim planom Renaulution. Uspešnost i rezultati kliničkih testiranja, kojih se godišnje sprovede od pet do deset, u ovom smislu postaju još važniji.

"Prototipi gotovo svih modela za 2024. su bili testirani i prikazani još 2021.", kaže Celine, šefica Odeljenja za prikupljanje informacija o potrošačima i stručnjak za mišljenje kupaca u Renault Grupi.

Klinička testiranja podrazumevaju osam nedelja planiranja i organizacije. Biraju se učesnici i lokacije, priprema se logistika, planira se i vodi testiranje, preko prikupljanja i tumačenja podataka pa sve do izrade završnog izveštaja i zastupanja kupaca tokom savetovanja i donošenja odluka.

Foto:Renault

Kako se ne bi uticalo na mišljenje učesnika i izazvala pristranost, pazi se na baš svaki detalj, uključujući i način na koji su vozila izložena u prostoru. Posebno se vodi računa o poverljivosti u svakoj fazi testiranja. Curenje bilo kakvih poverljivih informacija moglo bi da ima neželjene posledice za Renault Grupu.

Od pet godina koliko je potrebno za razvoj automobila, klinička testiranja se sprovode tri godine pre nego što bude pušten u prodaju.

Odeljenje za prikupljanje informacija o potrošačima nedavno je udvostručilo (a u nekim slučajevima i utrostručilo) broj zemalja uključenih u klinička testiranja kako bi prikupio što različitija mišljenja. Ali, treba imati na umu da jedan prototip ne može istovremeno biti predstavljen u više zemalja, s obzirom na to da se s jedne ispitne lokacije na drugu mora prevesti na siguran način i u potpunoj tajnosti.

Projektni timovi, okupljeni u posebnoj prostoriji, slušaju reakcije učesnika.

Foto:Renault

Prva saznanja obično uzrokuju napetost i uzbuđenje među njima, a to ubrzo preraste u zanimljive, strastvene i unosne rasprave. Ako učesnicima treba predugo da shvate koncept ili na njega reaguju na neočekivan način, prostorijom će zavladati napetost. Ali ako su prve reakcije pozitivne, u vazduhu će se osetiti talas olakšanja. Svaka povratna informacija ima moć da izazove burne reakcije i podstakne spontanu raspravu među članovima projektnog tima. Osim toga, nijedno testiranje ne prolazi bez komentara kao što su: „Rekao sam ti da to neće uspeti” ili „Vidiš, s pravom smo verovali u to i insistirali na tome”. Učesnici često daju čudne primedbe, zbog čega čitav projektni tim zna da prasne u i te kako zaslužen smeh. Svaki član tima doživljava kliničko testiranje kao da od njega zavisi održivost celog projekta.

Bonus video: Puno toga po fer ceni - testirali smo novi Renault Megane Grandcoupe

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar