Dacia, test, Severni jelen
Foto. Printscreen/YouTube/km77.com

EuroNCAP rigorozno kažnjava nedostatak sistema asistencije vozaču, pa se na testovima pasivne i aktivne bezbednosti lako gube zvezdice, a time i dobre ocene, što se nedavno desilo modelu Dacia Sandero. Međutim, u praksi, sve dok ne dođe do nezgode, važne su neke druge stvari poput stabilnosti vozila, a posebno sposobnost pri izbegavanju prepreke.

Upravo tu je merodavan test Severnog jelena, isti onaj koji je skupo koštao prvu generaciju Mercedesove A-Klase, ali i neka zvučna imena u ne tako davnoj prošlosti. Test sprovodi španski tim km77.com, a već su proverili brojne tržišne popularne modele, piše Index.hr. Sad je stigla i Dacia Sandero Stepway.

Za polaganje testa potrebno je svladati poligon pri brzini od 77 km/h. Dacia je uspela da apsolvira sa 73 km/h, a svi brži pokušaju završili su snažnim podupravljanjem. Ipak, test vozač naglašava drastično poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju, a usprkos povišenoj poziciji i mekanom oslanjanju Stepway verzije, odrađena je i slalomska vožnja.

Pogledajte video:

 

Kad se sve izračuna, Dacia uopšte nije bila loša. Štaviše, podsetimo da je VW Golf isti test položio sa tek 69 km/h, dok je druga generacija Mercedesa CLA podbacila sa 66 km/h u prolazu. Debakl BMW-a M235 da i ne spominjemo.

U nastavku možete videti kako je isti test položila Dacia Spring, model koji sa velikim nestrpljenjem iščekujemo i u Srbiji.

Spring, kao najjeftiniji električni automobil u EU, test uspeva da položi i to sa boljim rezultatom od Teslinog modela X koji se još 2017. godine nije baš proslavio.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)