„Zbog ovog više ne kupujem Volvo“: Švedski gigant se pokazao kao velika škrtica

Auto 16. jun. 202211:51 > 16:46
Podeli:
Foto: Shutterstock/emirhankaramuk, Privatna arhiva

Jim O’Shea je 1991. kupio novi Volvo 740 GLE, a za 30 godina uspeo je da ostvari neverovatan poduhvat. Naime, on je svojim automobilom prešao milion milja (1,6 miliona kilometara), pa je Volvo rešio da ga nagradi. Ipak, nisu se baš proslavili. Potez švedsko-kineske kompanije dočekan je s osudom na društevnim mrežama kako u instranstvu, tako i u Srbiji.

Davne 1991. godine, Jim O’Shea je rešio da kući doveze Volvo, i pored činjenice da su mu otac i ujak u to vreme radili kao prodavci Fordovih automobila. Gnev njegove rodbine naveo ga je da se odluči na neverovatan poduhvat, jer je tada obećao da će sa svojim automobilom preći milion milja.

Nakon 30 godina, O’Shea je u novembru 2021. uspeo da dostigne magičnu cifru, a njegov poduhvat nije prošao neprimećeno, pa je Volvo USA rešio da nagradi svog vernog klijenta. Ključeve novog Volvoa S60 uručio mu je generalni menadžer Stephen Lynch, koji mu je na istom mestu pre 30 godina prodao 740 GLE. „Vrlo smo uzbuđeni što možemo da se pobrinemo za Jima i da ga smestimo u potpuno novi automobil. On je to zaslužio i mi smo vrlo srećni zbog njega“, izjavio je Lynch prilikom svečane predaje automobila.

Naravno, ovo nije prvi put da kompanija nagradi vernog vozača koji je sa njihovim automobilom prešao veliku distancu, ali Volvo se ipak nije proslavio sa ovom odlukom. Uspešan marketinški trik postao je nešto manje uspešan kada se saznalo da je Jim O’Shea zapravo dobio Volvo S60 na dve godine.

Foto: Volvo

Zapravo se radi o "Care by Volvo" sistemu pretplate, a Jim će tokom 24 meseca moći da besplatno koristi automobil, dok će se o troškovima održavanja i osiguranja brinuti Volvo. Nakon dve godine, O’Shea će morati da vrati automobil i da se vrati u svoj 740 GLE. Ko zna, možda kada pređe 2 miliona milja i dobije automobil na poklon, ali za stalno.

Da li se Volvo ovim marketinškim trikom izblamirao ili ne, već je procenjeno na mrežama, gde je većina reagavanja na ovaj potez Volvoa negativna, pa čak i kod nas, gde je ova vest preneta kao "marketinški autogol proizvođača".

"Tačno više neću gotiviti, niti ikad više kupiti Volvo. Ozbiljan sam, iako mi je to omiljeni brend automobila...", glasi jedan od brojnih komentara.

Činjenica da je 740 GLE prešao milion milja je odlična reklama za švedsko-kinesku kompaniju. O’Shea je originalni motor zamenio kada je automobil prešao 585.000 milja (941.466 kilometara), a morao je nekoliko puta i da promeni menjač. Obećao je svom ocu da će kilometar sat vratiti na 000000 i uspeo je u tome. Nažalost, njegov otac je preminuo pre nego što je Jim mogao da mu pokaže da je održao obećanje.

Kako piše Motor1, iako je ovaj 740 GLE prešao impresivnu distancu, i dalje nije Volvo sa najvećom kilometražom. Jedan Volvo P1800 iz 1966. je prešao neverovatnih 3,25 miliona milja (5,23 miliona kilometara) i drži rekord za vozilo sa najvećom kilometražom koje nije namenjeno za komercijalnu upotrebu.

Bonus video: Proverili smo da li je istina da ovaj Volvo troši 1,1 litar benzina

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar