Foto: Volvo

Volvo će svoj sistem autonomne vožnje bez nadzora, Ride Pilot, ponuditi prvo kupcima u američkoj državi Kaliforniji, koja je godinama najliberalnije mesto za testiranje novih tehnologija u automobilskoj industriji.

Ride Pilot će biti dostupan u novoj generaciji električnih modela švedske kompanije, a cilj ove tehnologije jeste da pruži više slobodnog vremena vozačima i vožnju učini još prijatnijom.

Nakon što je verifikovan za korišćenje na auto-putevima, Ride Pilot sistem će biti dostupan kao dodatna oprema za koju će se plaćati pretplata, a prvi automobil koji će dobiti autonomnu vožnju bez nadzora je potpuno električni SUV koji će debitovati ove godine.

Softver je razvijen od strane kompanije Zenseact zajedno sa timom inženjera Volvoa i Luminara, a nadogradnje će se redovno dobijati putem interneta.

Foto: Volvo

„Ponosni smo na to da možemo da objavimo da će naš prvi i pravi sistem autonomne vožnje bez nadzora biti dostupan u SAD jer želimo da postavimo novi standard u industriji po pitanju autonomne vožnje bez ugrožavanja bezbednosti“, izjavio je Mats Moberg, direktor sektora za istraživanje i razvoj u Volvou.

Kao deo procesa verifikacije, Volvo već testira funkcionalnost ovog sistema na putevima u Švedskoj zajedno sa Zenseactom, a informacije se prikupljaju i iz različitih testiranja širom Evrope i Amerike. Do sredine ove godine, kompanija planira da započne testiranja na putevima u Kaliforniji, gde klimatski, saobraćajni i zakonodavni uslovi stvaraju idealno okruženje za početak korišćenja sistema autonomne vožnje bez nadzora.

Nakon što je verifikovan kao bezbedan i kada se dobiju potrebne dozvole, sistem Ride Pilot će prvo biti dostupan kupcima u Kaliforniji, a zatim će se proširiti i na druga tržišta širom sveta, pre svega tamo gde zakoni to dozvoljavaju.

Foto: Volvo

Korišćenjem ovog sistema autonomne vožnje, vozač će moći da čita, piše, radi ili se socijalizuje. Neće biti potrebno da usmerava pažnju na dešavanja u saobraćaju, jer će Volvo automobili u potpunosti preuzeti odgovornost nad vožnjom, što će olakšati svako duže putovanje.

Bonus video: Mercedes na struju, brza Cupra i nezahvalnici na putu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)