Avokado
Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Nije jeftin, ali avokado je prava riznica zdravlja. Ovo tropsko voće bogato je nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima, pa ga svakako treba, makar povremeno, uvrstiti u ishranu. A to neće biti teško uz slasne recepte.

Ispod tvrde opne avokado krije znatno veći udeo masti nego drugo voće, oko 15 grama na 100 grama avokada, a od toga skoro 12 grama nezasićenih masnih kiselina. Pored toga, u 100 grama ploda nalazi se i tek 160 kcal, celih sedam grama dijetalnih vlakana, dva grama proteina, 10 miligrama vitamina C,, 485 miligrama kalijuma, 12 miligrama kalcijuma i 29 miligrama magnezijuma, pišu na sajtu Webmd.com.

Pročitajte još:

Što se računice tiče, dobtro je znati da je pola avokada težine 68 grama što je 109 kcal. A ako unesete 100 grama avokada nahranićete telo sa 29 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina B5, 22 odsto B6 i folne kiseline koja je važna za brojne metaboličke procese kao što su obnova ćelija i crvena krvna zrnca. Vitamina K unećete 23 odsto od potrebnog dnevnog unosa, vitamina E 13 odsto, C 12 odsto, B3 i B2 14 odsto i 11 odsto dnevnog unosa kalijuma i 19 odsto bakra.

Čuva vid, poboljšava probavu

Avokado sadrži brojne antioksidante među kojima su lutein i zeaksantin koji su esencijalni za zdravlje oka i vida. Osim toga, sadrži i provitamin A koji doprinosi zdravo funkciji oka, pišu na sajtu Healthline.com.

Važno je i to što sadrži više kalijuma od banane, a kalijum je vrlo bitan normalan rad bubrega, mišića, za jake kosti i zube.
Preporučena količina kalijuma za odrasle iznosi 4,7 grama na dan, ali procenjuje se da je prosečan dnevni unos skoro dvostruko manji. Stoga je dobra vest što avokado u 100 grama sadrži 14 odsto potrebnog dnevnog unosa kalijuma.

View this post on Instagram

Aguacate ? El aguacate es una fruta tan amada como temida por muchos por " Tener muchas calorías y grasa " Pero veamos un poco más allá de este delicioso alimento. El ? contiene entre otros nutrientes: Magnesio, fósforo, calcio y potasio Vitaminas: A, C, D, E , K y del grupo B como el ácido fólico) Fibra Grasas monoinsaturadas como el ácido oléico … Por todo ello es un alimento que nos va a aportar beneficios como prevención frente enfermedades cardio y cerebrovasculares, función del sistema nervioso, muscular e inmunológico, tiene propiedades antioxidantes, además gracias a su contenido en fibra nos ayuda frente al estreñimiento y a mantenernos saciados. ¿Pero y las calorías? ? Sí es un alimento rico en calorías pero todo dependerá de la cantidad que añadas a tus platos según tu objetivo ( como con todo) Por ejemplo: 1/3 de aguacate mediano(50g) son aprox 80 kcal, que además ayuda a saciarte y nutrirte. Pronto subiremos una idea de plato saludable y delicioso con ? estad atentos! #nutricion #dietetica #dietistanutricionista #salud #aguacate #avocado #alzira #centromediterraneo

A post shared by Centro Mediterráneo (@centro_mediterraneo) on

Takođe, sadrži nezasićene masne kiseline koje su zdrave za rad srca. Jedna od njih je i oleinska, mononezasićena masna kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja.

Osim što pomaže pri lečenju suve i oštećene kože, avokado je odličan i za zarastanje rana na telu, čini je hidriranom i štiti je od starenja. Zato su i popularne maske za lice od avokada jer se, osim ishranom, korisni nutrijenti mogu uneti i preko kože.

Avokado je sjajan za regulisanje probave, pošto obiluje vlaknima koja podstiču pravilan rad mišića creva i mogu da budu hrana dobrim bakterijama koje u njima žive.

Takođe, ako redovno jedemo avokado, naravno, u okviru zdrave izbalansirane ishrane, velike su šanse da će se u krvi smanjiti nivo lošeg holesterola.

Brojna istraživanja kažu i da nas avokado duže drži sitima, što može da odlično pomogne ako biste da smršate. A pošto ima i malo ugljenih hidrata, idealan je i za zdravlje i za vitku liniju.

Pročitajte još:

Recepti

Smuti od avokada i kviija

Sastojci:
• 1/2 avokada
• 2 kivija
• 50 ml ceđenog limunovog soka
• 100 ml bademovog mleka
• 1 kašika meda
• 2-3 kockice leda

Priprema:

Sva sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Špageti s avokadom

Sastojci:

• 100 g špageta
• 2 avokada
• sok od 1 limuna
• 2 čena belog luka
• 1/2 kašike maslinovog ulja
• 1 šaka svežeg bosiljka
• 5 čeri paradajza
• so
• rendani parmezan

Priprema:

Špagete stavite da se kuvaju uobičajeno. Avokado očistite, isecite na kockice i ubacite u blender. Dodajte sok ceđenog limuna, sitno iseckan beli luk i bosiljak, maslinovo ulje i so. Meljite u blenderu dok ne dobijete kremastu smesu.
Testeninu ocedite, pa je prelijte sosom od avokada. Preko svega narendajte parmezan. Čeri isecite na pola i dodajte na testeninu neposredno pre služenja.

Čokoladni puding s avokadom

Sastojci:

• 2 avokada
• 20 ml bademovog mleka
• 2 kašike kakaoa
• 1 kašika meda
• 30 g tamne čokolade s minimalno 75 odsto kakaoa
• 1 lašičica ekstrakta vanile
• malo soli

Priprema:

Očistite avokado i isecite ga na kockice. Ubacite ga u blender i miksajte dok ne postane potpuno kremast. Dodajte sve ostale sastojke i meljite dok se ne ujednači u kremastu smesu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar