Vuk Drašković i Zdravko Šotra večeras kod Ivana Ivanovića

Showbiz 19. feb. 202115:11 > 15:13
Podeli:
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Vuk Drašković i Zdravko Šotra, večerašnji su gosti Ivana Ivanovića u novoj epizodi emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem", koja će premijerno biti emitovana na kanalu Nova S od 22 časa.

Svojim gostovanjem u pomenutoj emisiji, Drašković i Šotra će najaviti seriju “Aleksandar od Jugoslavije” koja će uskoro početi da se emituje na kanalu Nova S.

Gledaoci će eksluzivno imati prilike da u emisiji pogledaju trejler za seriju.

PROČITAJTE JOŠ

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, ekranizacija je romana “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića i radi se u produkciji “United Media”

Prati razdoblje u životu kralja Aleksandra (1888-1934) od završetka Prvog svetskog rata i stvaranja Jugoslavije 1918. do atentata u Marseju 1934, gde je stradao u 47. godini.

U vreme kada je rođen, ništa nije nagoveštavalo da će postati kralj. Njegov pradeda Karađorđe je bio ubijen, a na srpskom prestolu nalazila se dinastija Obrenovića. Aleksandar je, sa starijim bratom Đorđem, detinjstvo proveo na Cetinju, kod dede po ocu, crnogorskog kralja Nikole. Majku Zorku izgubio je sa 15 meseci.

Govoreći ranije za Nova.rs o seriji i filmu, autor romana Vuk Drašković između ostalog je naveo da je “u filmsku formu pretočio prepisku kralja Aleksandra sa svojim dedom” iz romana, a da je “Lauševićev lik najtragičniji u ‘Kralju’”.

„Dramatična je bila njihova komunikacija pismima i porukama, nabijena patnjom i besom njih obojice. Naročito je tragičan i bolan tadašnji položaj kralja Nikole i siguran sam da će Žarko Laušević to odigrati maestralno. Zagledan u svoju istorijsku misiju ujedinjavanja jugoslovenskih naroda, Aleksandar zabranjuje svom dedi, kralju Nikoli, da se 1918. vrati u Crnu Goru. Unuk kaže dedi: ‘Jedna država i jedan kralj i jedan narod’. A deda kaže unuku: ‘Ne može tako, nego Jugoslavija mora biti federacija Kraljevine Srbije, Kraljevine Crna Gore i Republike Srba Hrvata i Slovenaca, severno od Dunava i zapadno od Drine’. Dakle, u onim teritorijama koje su do 1914. bile u sastavu Austrougraske“, rekao je tada Drašković.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Pored “kraljeva” Bulajića i Lauševića i Vesne Čipčić, gledaoci će moći da vide i Tamaru Aleksić (Aleksandrova supruga, kraljica Marija), Branislava Lečića (Nikola Pašić), Nikolu Koja (Ivan Meštrović), Tanasija Uzunovića (Vojvoda Mišić), Dejana Lutkića (princ Đorđe Karađorđević), Tihomira Stanića (Mehmed Spaho), Srđana Timarova (knez Pavle), Vojina Ćetkovića (patrijarh Dimitrije), Voju Brajovića (dr Miroslav Spalajković), Svetozara Cvetkovića (Slobodan Jovanović), Anicu Dobru (Isidora Sekulić), Dragoslava Ilića (kralj Petar), Andriju Kuzmanovića (general Živković), Miodraga Mikija Krstovića (ađutant kralja Aleksandra), Milutina Mimu Karadžića (Puniša Račić), Danicu Maksimović (kraljica Marija), Gorana Šušljika (Ante Tumbić), Radivoja Bukvića (Poenkare), Vaju Dujović (princeza Jelisaveta), Petra Strugara (novinar Luka Mesečina).

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar