Štednja za stare dane: Od penzija ne možemo da preživimo

Showbiz 06. maj. 202016:15
Podeli:
Foto: Facebook/Zlata Petrović/Arhiva

O tome da se od srpskih penzija gotovo pa i ne može živeti u Srbiji svedoče i brojne poznate ličnosti. U tom smislu ima i onih mudrijih koji su na vreme krenuli da misle o štednji za stare dane.

Pevačica Zlata Petrović koja iako je dočekala konačno svoju penziju ona mesečno iznosi 20.000 dinara. Folkerka je od svoje 18. godine, odnosno 39 punih godina uplaćivala mininalni iznos u PIO fond kao samostalni umetnik. Kada je ispunila sve uslove predala je dokumentaciju koja je bila potrebna kao dokaz da je minulih decenija redovno izmirivala svoje obaveze. Međutim, samo od penzije, kaže, ne može da živi jer ta suma ne ispunjava osnovne potrebe za život.

PROČITAJTE JOŠ

„Dobila sam penziju još pre vanrednog stanja, koja iznosi 20.000 dinara. Nije kao da imam čime da se hvalim, niti je to nešto od čega može da se živi, pogotovo jer živim sama sa detetom“, kaže Zlata koja je međutim u mladosti imala visoko razvijenu svest o tome da će morati da uradi još nešto.

Ona je, zato kaže, osim što je je ceo život radila do poslednje kapi znoja kako se u starosti ne bi oslanjala samo na državnu penziju, sredinom 90-tih postala i obveznik Republike Austrije i uplaćuje penziono osiguranje.

Foto: Facebook/Zlata Petrovic

„Kad napunim 60 godina imaću pravo i na bečku penziju koja će možda iznositi oko 150, 200 evra. Plaćam i tamo neko osiguranje“, objasnila je Zlata koja je ipak srećna što je glas i dalje služi.

„Hvala Bogu, još uvek mogu da pevam, i pevaću još dugo. Kad se setim samo kako sam grcala i radila, ma nije postojao vašar i svadba kojoj se nisam odazvala. Pevala sam po dve noći i dva dana zaredom. Mnogo para sam zaradila i uvek su mi prioriteti bili uplaćivanje doprinosa za penziono, a zatim i porez. To su mi bile obaveze, a kasnije sam kupovala nekretnine. Sada izdajem jednu kuću i dva stana, pa od toga dobijam kirije. Pored toga imam tu penzijicu i ne mogu da se žalim“, objasnila je Zlata koliko je bitno zapravo štedeti za stare dane, te o tome imati razvijenu svest.

Kad je reč o glumcima i onima koji su zaposleni u pozorištima, situacija nije mnogo bolja.

„Otišao sam u penziju sa dve godine viška radnog staža jer sam otišao u starosnu penziju sa 65 godina. Tada sam imao 42 godine radnog staža. Kad bih živeo samo od penzije, morao bih da reduciram svoje potrebe, kao i pomoć svojoj deci. Oni nisu mali, ali očekuju od mene nekad neku vrstu pomoći. Morao bih da se odreknem nekih svojih navika, ali hvala Bogu zdravlje me služi pa onda mogu da se bacim u silne poslove, u smislu režije i profesure. Nisu glumci nešto što je van kategorije društva. Svi koji odu u penziju u ovoj našoj Srbijici imaju problem što su osuđeni na mnogo manja primanja nego što su mogli da imaju onog trenutka kad su bili aktivni i radili. Glumcima je na neki način lakše ako su u penziji, a da pored toga imaju i posla. Ja ne znam glumca koji je u trenutku kad je otišao u penziju zaista penzionisan jer su svi radili punom parom i snagom. Glumac može administrativno da se penzioniše, ali ne kreativno“, kaže Mensur, koji međutim otkriva da nije razmišljao o privatnoj štednji, ali koji priznaje da ga muče druge stvari.

Foto:Nemanja Jovanović

„Druga stvar, gospodin sa korona frizurom, bivši ministar koji je naslutio koronu, je ukinuo takozvane nacionalne penzije za neki povlašćeni deo kulturnih radnika, da se nažalost u te kulturne radnike upetljao veliki procenat nekulturnih radnika. Ponovo su pokrenuli pitanje i rekli da će uskoro da dođe do takozvanih „nacionalnih“ penzija, odnosno imaće neki drugi naziv. Da bih nekako lagodnije živeo, a imam sve uslove, ja ću aplicirati preko svog udruženja za nacionalnu penziju. Ako mi je ne daju, a može se desiti, od tog trenutka ću tražiti internacionalnu penziju jer sam ipak glumac koji je radio na celom prostoru Balkana“, izričit je glumac.

I glumica Gorica popović pomalo je zabrinuta za svoj život u penziji.

„Ja još nisam u penziji, ali ispunila sam sve uslove. Želim još da budem aktivna. Mislim da ću ove godine definitivno dobiti svoju penziju, i ne znam kolika će biti. Da vam kažem nešto, od penzija ne može da se živi ni da se preživi. Do sada nisam uplaćivala nikakvo privatno osiguranje jer nisam baš toliko sigurna u to. Sve mi je to malo čudno, ali možda i grešim“, kaže Gorica Popović.

Foto:Nemanja Jovanović

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar