Priče slavnih žena koje su pobedile rak dojke

Showbiz 20. mar. 202121:01
Podeli:
Foto: EPA/EFE

Prema Kalendaru javnog zdravlja, danas 20.mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Podmukla bolest je najčešće maligno oboljenje žena, a i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Po pojedinim statistikama računa se da u toku životnog veka od 80 godina jedna od osam žena oboleva od raka dojke.

Pročitajte još:

Onkolozi pozivaju sve žene da redovno idu na preglede, jer izlečivost raka dojke, kada se otkrije u ranoj fazi, iznosi čak 95 odsto. Prvi koraci u prevenciji ovog oboljenja jesu redovni samopregledi. Žene već u periodu od 20. do 30. godine treba da krenu sa samopregledima, i povremenim kliničkim pregledima.

U nastavku teksta pogledajte koje poznate dame su se hrabro izborile sa opakom bolešću, ali i njihove snažne poruke upućene svim ženama.

Zvezda serije „Seks i grad“ Sintija Nikson 2008. je objavila da boluje od raka dojke, koji je pobedila zračenjem. Njena majka se dva puta borila protiv ove bolesti, prvi put kada je glumica imala samo 13 godina.

Foto: EPA-EFE/J. Conrad Williams Jr.

Glumica Olivija Njutn Džons je davne 1992. otkrila da boluje od kanceregenog oboljenja grudi. Podvrgla se operaciji, hemoteraji, radikalnoj mastektomiji i rekonstrukciji. Olivija je rekla da su je ljudi saletali davajući joj savete, ali je preporučila svim obolelim ženama da one same sebi mogu dosta da pomognu, kao što je ona brinući o telu, duhu i umu pomogla sebi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Newton-John (@therealonj)


Australijska pevačica Kalji Minog je pre osam godina vodlia bitku protiv kancera dojke, zbog kojeg je morala da se podvrgne operaciji i hemoterapiji.

„Teško je da iskažem šta sam sve naučila iz tog iskustva, ali sam se emotivno i psihološki veoma promenila“, izjavila je pevačica nedavno.

Foto: Joe Russo / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pevačica Melisa Eteridž je dijagnostifikovan rak dojke pre 7 godina i tada se na vreme podvrlga lečenju. Nakon lečenja je počela je da učestvuje u brojnim organizacijama vezanim za edukaciju žena u brobi protiv raka dojke.

Glumica Keti Bejts je pre 18 godina pobedila rak jajnika, ali je 2012. godine otkrila da boluje od raka dojke. Optimističan duh nije napustio glumicu , pa je na Tviteru prokomentarisala: „Moje grudi mi ne nedostaju toliko koliko mi fali Harijev zakon. Hvala vam za divne poruke“, napisala je glumica 2013. nakon uspešne operacije.

Pročitajte još:

I mnoge domaće zvezde uspele su da se izbore sa kancerom i danas su heroine svog života.

Glumica Ivana Žigon pobedila je rak dojke, a njena najveća pobeda nakon ove bolesti je trudnoća i njen sin. Njenu trudnoću su mnogi smatrali čudom posle operacije dojke, ali ona je bila uporna i uspela je u tome.

„Nakon lečenja, danas sam apsolutno druga Ivana. Idem životom koji je trenutan i naučile su me teške okolnosti da ne zavisi sve od nas i da nismo toliko bitni. Za mene je taj put imao trajne vrednosti“, rekla je Ivana svojevremeno u emisiji „Balkanskom ulicom“, a onda otkrila kako je odlučila nakon bolesti da ipak zatrudni.

„Puno je tu bilo dato hrabrosti i sa očeve strane, ne samo sa moje. Tada sam imala 38 godina i prošao je dug period od terapije, a lekari nisu mislili da je to moguće posle tolikih terapija. Bio je veliki rizik i to se dogodilo pre 14 godina, nisam tada imala nikakvu dilemu. Sada imam i četiri unuke. Mi smo porodica“.

Ivana Žigon Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pevačica narodne muzike Stanojka Bodiroža, u narodu poznatija kao Ćana još jedna je od poznatih dama koje bile bitku sa opakom bolešću. Pre osam godina borila sa karcinomom i uspela da pobedi opaku bolest.

„Ja sam 2013. godine saznala da sam bolesna, i to sasvim slučajno. Kao da mi je nešto govorilo: “Ženo, idi na mamografiju”. Imala sam neki loš osećaj. Otišla sam i uradila, a potom su rezultati pokazali da imam promenu. Ispostavilo se da je bio sam početak bolesti. Odmah sam reagovala. Uradila sam sva moguća ispitivanja i onda su me odveli pod nož. Nisam imala hemoterapije jer je kancer bio, na svu sreću, u ranoj fazi. Od tada redovno odlazim lekaru jer se posle operacije stanje mora pratiti“, ispričala je pevačica pre nekoliko meseci za Nova.rs.

Foto: Youtube

Anabeli Atijas 2008. godine dijagnostifikovan je karcinom dojke kada joj se život promenio iz korena.

Stres koji je imala oko ishoda operacije zamenila je strepnja oko promenjenog fizičkog izgleda jer su joj grudi postale nesrazmerne. Ona se uspešno izlečila od ove opake bolesti, nakon koje je postala još jača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anabela (@anabelci)


Jedna od naših javnih ličnosti koja je prošla kroz borbu sa rakom dojke je glumica Suzana Petričević.

„Karcinom dojke mi je otkriven u drugom stadijumu i ja sam otvoreno govorila o tome. Bila sam užasno usamljena u svemu tome. Najveći problem je usamljenost i strah. Ne znam zašto se žene plaše da priznaju to – da li je stvar estetskog problema – to mogu da razumem, a mislim da ih je stid, sramota od toga i neko potpuno pogrešno vaspitanje“, rekla je Suzana pre nekoliko godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suzana Petricevic (@suzanapetricevic)


Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar