Foto: Shutterstock

Po stopi obolevanja od raka dojke Srbija se nalazi u grupi zemalja srednjeg rizika, dok je po stopi umiranja pacijentkinja na drugom mestu u Evropi, a osim rane dijagnostike, dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke ključna je za smanjenje visoke stope umiranja od ove bolesti, poručeno je na 11. Novosadskom onkološkom kongresu, koji je okupio 500 onkologa iz različitih delova Evrope i sveta.

Na prvom virtuelnom Novosadskom onkološkom kongresu, koji je u martu odložen zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom Kovid 19, govorilo se o važnim onkološkim temama, sa osvrtom na lečenje pacijenata za vreme vanrednog stanja i njihovim poteškoćama pri primanju terapija.

Stručnjaci i predavači prvog dana Kongresa diskutovali su o važnim onkološkim temama – karcinomu pluća, melanomu, raku jajnika, gastrointestinalnim tumorima, a posebna pažnja posvećena je borbi protiv raka dojke, navodi se u saopštenju.

Statistika je pokazala da se u Srbiji godišnje rak dojke dijagnostikuje kod 4.500 žena, a vodeći uzrok za visoku stopu smrtnosti od ove bolesti jesu metastaze, koje će se razviti kod jedne od tri žene sa ranim karcinomom dojke.

Prema rečima lekara, samo 27 odsto obolelih pacijentkinja od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina, jer gotovo sve one vremenom postanu otporne na standardne terapije.

Međutim, Lazar Popović, jedan od organizatora ovog kongresa i lekar specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine, ističe da je nedavno ostvaren veliki iskorak u lečenju metastatskog raka dojke, i to tipa koji se javlja kod 70 odsto pacijentkinja – HER+ i HER2-.

Rezultati najnovijih terapija u tom segmentu, istakao je, značajno utiču na poboljšanje kvaliteta života pacijenata i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto.

„Proteklih godina, svedoci smo velikih napora Ministastva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da obezbede najmodernije inovativne terapije za različite kategorije pacijenata, uključujući žene obolele od HER2+ karcinoma dojke. Međutim, oko dve trećine obolelih pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom i dalje čeka inovativnu terapiju“, rekao je Popović.

Ova inovativna terapija za podtipove HER+ i HER2- metastatskog karcinoma dolazi kao rezultat desetogodišnjeg istraživanja i, osim što produžava život pacijentkinja, značajno utiče i na poboljšanje kvaliteta života, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, uzimajući u obzir da je ova terapija dostupna u većini zemalja u regionu – Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Bugarskoj, učesnici 11. Novosadskog onkološkog kongresa jednoglasni su u stavu da pacijentkinje u našoj zemlji takođe zaslužuju jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću, od koje umire čak 1.600 žena godišnje.

Novosadski onkološki kongres nastao je pre 11 goodina, kao Francusko-srpski onkološki kongres, a plod je saradnje direktora onkologije bolnice Tenon u Parizu Jean Pierre Lotz-a i Darjane Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare