Elizabet Olsen, Dua Lipa, Gert Filking kombo
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT, EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA, Instagram/ gert.fylking

Američka glumica Elizabet Olsen, jedna od sestara Olsen, dala je intervju za emisiju "Keeping Secrets", u kojem je, između ostalog, govorila o snimaju filma u Srbiji. U jednoj od izjava, rekla je da "Nema razloga da bilo ko poseti Srbiju", kao i da u Srbiji "Nema ničeg jedinstveno srpskog, jer oni postoje tek trinaest godina".

Pojedini korisnici društvenih mreža našli su se uvređeni zbog ovakvog narativa poznate glumice. Kako kažu, ona je uvredila našu zemlju i naše stanovništvo, zbog čega su krenuli u kontra napad, i krenuli da obasipaju holivudsku zvezdu najrazličitim uvredama. 

PROČITAJTE JOŠ

U jednoj od izjava, Elizabet je rekla da “Nema razloga da bilo ko poseti Srbiju”, kao i da u Srbiji “nema ničeg jedinstvo srpskog, jer oni postoje tek trinaest godina”.

“Zapravo nema ničeg jedinstveno srpskog, jer su oni tek oko 13 godina svoja zemlja. Oni nemaju ništa svoje, samo uzimaju od onih koji su u nekom momentu zauzeli njihovu zemlju”, rekla je ona u intervjuu, dodajući da “nema razloga da bilo ko dođe u Srbiju”.

Rekla je da je u Srbiji snimala par meseci, te da je bila slobodna samo nedeljom, i da je tada imala prilike da upozna našu državu i kulturu.

“Veoma je interesantno mesto. Snimali smo tamo 6 dana nedeljno i imali smo samo jedan slobodan dan”, ispričala je ona.

Voditeljke su se nasmejale na njenu konstataciju, ali su istakle da “milioni Srba gledaju našu emisiju”, te su pozdravile svoje gledaoce.

Iako trenutno na udaru, Elizabet Olsen nije jedina holivudska zvezda koja je svojim izjavama razbesnela Srbe. 

Političke poruke i agresivni nacionalistički stavovi jedan su od razloga zbog kojih ni Dua Lipa nije najomiljenija pop zvezda u našem kraju. Po strani što se deklariše kao feministikinja i pretenduje da bude globalna gej ikona, mnogi joj zameraju njeno agresivno propagiranje nezavisnog Kosova i Velike Albanije (?).

Veliku ulogu u tome igra i njen otac Dukađin, koji živi na relaciji London – Priština.

On je osnivač “Sunny Hill” festivala – kosovske verzije našeg “Exita”, na kome su tokom 2019. godine nastupale velike holivudske zvezde poput Majli Sajrus i Kalvina Harisa. Ona je takođe nastupala na festivalu. Kada se vratila na Kosovo zbog festivala, dobila je prvi ključ na Kosovu, koji joj je dodelio Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine.

Dua je tada podigla albansku zastavu i pokazala grb albanskog orla, navodeći da je ponosna na svoje poreklo i da će nastaviti da se zalaže za bolji život građana na Kosovu.

Tada je prvi put ozbiljnije „zapala za oko“ domaćoj javnosti, koja je krenula da je obasipa uvredama na internetu.

Uvrede na njen račun nastavile su se i tokom 2020. godine, jer je pevačica „nastavila da provocira Srbe“ i zahtevala je od Gugla da uvrsti nezavisno Kosovo na mapu sveta, a kasnije je i pokazala leskovački ajvar koji je nazvala tradicionalnim albanskim jelom.

Dua Lipa
Dua Lipa Foto:EPA/HANNAH MCKAY

Pored njih dve, Srbe je u 2018. godini iznervirala još jedna britanska pevačica kosovskog porekla, koleginica Dua Lipe, Rita ora.

PROČITAJTE JOŠ

Rita je tada na društvenim mrežama objavila da će prisustvovati obeležavanju desete godišnjice republike Kosovo.

„Veoma sam uzbuđena što ću vam se pridružiti na Kosovu na proslavi 10. godišnjice nezavisnosti, 17. februara. U čast te prilike, dizajnirala sam i duksericu koju ćete moći da kupite kao uspomenu na noć koju ćemo provesti zajedno. Vidimo se uskoro“, napisala je tada ona, što je raubesnelo domaću javnost.

Rita Ora je zatim, tokom 2020. godine, baš kao i Dua Lipa, zahtevala od Gugla da uvrsti državu Kosovo na svoju mapu, a potom je i ona, kao i njena koleginica, podelila zastavu Velike Albanije.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Tokom 2019. godine, dogodio se još jedan incident, možda i najbrutalniji i svakako jedan za koji sa sigurnošću možemo reći da nije bio u redu.

Poznati švedski glumac i radio-voditelj Gert Filking izvređao je Srbe na stokholmskom Radiju 1, nazvavši ih „Brejvicima, prokletim svinjama, psihopatama i retardiranima“.

On je to uradio komentarišući događaje i ratne zločine devedesetih, celu naciju izjednačavajući sa političarima čija su delovanja tada bila duboko pogrešna.

Kako je tada preneo beogradski „Pres“, Filking je to učinio u veoma slušanoj emisiji „Gertov svet“.

U jednom trenutku, Filking je prokomentarisao kako je „svet pun ovakvih Brejvika“, da bi ga sagovornica za trenutak prekinula konstatacijom: „Uhvatili smo, u svakom slučaju, ovog Brejvika.“

Filking se potom nadovezao: „Uhvatili smo i mnoge druge, uhvatili smo one Srbe koji su se ponašali kao proklete svinje, koji su pobili više stotina hiljada ljudi i proterali više miliona ljudi, njih smo uhvatili. Misliš li da ih Srbi osuđuju? Ne, Srbi ih veličaju kao heroje. Ko su onda psihopate? Da li je onda veći deo srpskog naroda retardiran? Ili su retardirani samo oni koji su osuđeni za ratne zločine?“

Gert Filking Foto: Instagram/gert.fylking

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare