Foto:EPA/CJ GUNTHER

Tokom prošle godine je u stranim medijima odjeknula vest da je legenda poljskog glumišta Vitold Sadovi u svojoj stotoj godini priznao da je gej. Poljska javnost imala je različite komentare na njegovo priznanje, a on je svojim postupkom postao tek jedan od mnogih javnih ličnosti koje su otvoreno priznale svoju seksualnu orijentaciju.

Naime, Vitold u Poljskoj ima status legendardnog pozorišnog glumca u penziji, rođen je 1920. godine, a u ekskluzivnom intervjuu koji je dao za tamošnje medije priznao je da je kao sakriveni homoseksualac preživeo dva svetska rata, krize, progone gej ljudi, vreme HIV virusa i razne stigme koje im je društvo prepisivalo.

PROČITAJTE JOŠ

“Nisam se nikada ženio. Nemam dece i nije mi žao. Meni je istina uvek bila najvažnija,  a istina je da sam se rodio drugačiji. Ja sam gej”, izjavio je glumac.

On je svojim postupkom postao tek jedan od mnogobrojnih javnih ličnosti koji su tokom proteklih godina i decenija šokirali javnost svojim priznanjima i izazvali burne reakcije širom sveta.

Jedna od prvih planetarno popularnih zvezdi koja je u javnost izašla sa rečenicom “Da, ja sam gej”, bila je glumica i voditeljka Elen Dedženeris koja je to učinila na naslovnoj strani magazina “Time” 1997. godine.

Njen potez bio je okarakterisan kao skandalozan, zbog čega je voditeljka doživela veliki karijerni krah i nekoliko narednih godina bila bez posla.

Elen je naredne godine gostovala kod Opre Vinfri, te je istakla da je zbog svog priznanja bila meta pretnji i napada. Kako je tada izjavila, dobijala je pisma u kojima joj je rečeno da će je ubiti.

Njeno bogatstvo se danas procenjuje na 360 miliona dolara, a ona trenutno vodi jednu od najpopularnijih zabavno – političkih emisija u SAD.

Latino pevač Riki Martin priznao je da je gej 2008. godine, takođe gostujuči kod voditeljke Opre Vinfri.

On je tada izjavio da je osećao veliki društveni pritisak da u javnosti održi sliku “mačo muškarca”, te da su ga potparoli i menadžeri savetovali da svoj privatni život zadrži za sebe.

“Mnogi su mi govorili: “Riki, to nije vredno tvoje karijere, sve što si godinama stvarao će se srušiti, mnogi tvoji obožavatelji nisu spremni da prihvate tvoju istinu, tvoju realnost, tvoju prirodu””, izjavio je on tada.

Foto:EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

Nil Patrik Haris, jedan od junaka serije “Kako sam upoznao vašu majku” takođe je javno priznao da je gej u intervjuu za “People” magazin 2006 godine.

On se 2014. godine oženio svojim dugogodišnjim partnerom Dejvidom Burtkom, a zajedno imaju i sinove koje je rodila surogat majka.

U svojim memoarima “Sami birate autobiografiju” ispričao je svoj put do prihvatanja samog sebe.

“Nakon dugog putovanja, priznao sam sebi da sam gej, a to saznanje bila je divna i najvažnija komponenta upoznavanja samoga sebe. Svi misle da je ta priča jako smešna. Poljubio me Bert Rejnolds i tako sam shvatio da mi se zapravo to dopada”, priznao je slavni glumac.

Foto:EPA-EFE/NINA PROMMER

Glumica Sintija Nikson, poznata po ulozi crvenokose Mirande u seriji i filmu “Seks i grad”, takođe je priznala da je lezbejka, a ona i njena dugogodišnja partnerka Kristin Marinoni venčale su se posle osam godina veze.

Sintija i Kristin su se upoznale 2002. Međutim, nisu želele da se venčaju u nekoj drugoj državi sve dok istopolni brakovi nisu bili legalizovani u državi Njujork.

Njih dve imaju sina kojeg je rodila Kristin, a identitet oca kriju od javnosti.

Glumica je u intervjuu za “Njujork Tajms” izjavila da homoseksualnost smatra svojim izborom.

“Nedavno sam imala govor pred homoseksualnom publikom i rekla im: “Bila sam heteroseksualna i homoseksualna, biti gej je bolje. Pokušali su da me uvere da promenim mišljenje jer po tome homoseksualnost može biti izbor. Za mene je to izbor. Razumem da za mnoge ljude nije, ali za mene je izbor”, izjavila je ona tada.

Foto: EPA-EFE/GREGOR FISCHER

Jedan od najsvežijih primera “autovanja” je britanski vokalista Sem Smit, koji do danas ne prestaje da izaziva burne reakcije javnosti.

On je isprva priznao da je gej, te je na dodeli Oskara 2016. godine održao pobednički govor u kome je izjavio da “ovde stoji kao ponosni gej muškarac i nada se da ćemo svi jednog dana stajati jednaki”, a prošle godine autovao se i kao rodno neutralna osoba.

Osoba koja se definiše kao rodno neutralna, odnosno rodno fluidna, ne oseća se nužno ni kao muškarac ni kao žena, već preferira da je ljudi oslovljavaju sa “ono” ili “oni”.

“Još od kada sam bio maleni dečak, odnosno maleno ljudsko biće, nikada se nisam osećao dobro zbog toga što sam muškarac. Nekako sam između muškarca i žene sve vreme. Ponekad sam muževiji, a ponekad ženstveniji. Sve zavidi od raspoloženja” , priznao je on tada za američke medije.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)