Foto: N1

Programski direktor za Evropu u organizaciji Civil rajt difenders (Civil Right Defenders) Goran Miletić izjavio je danas da LGBT zajednica ima velika očekivanja od budućeg zakona o istopolnim zajednicama.

Predstavljajući nacrt zakona, Miletić je objasnio da će procedura biti takva da se partneri prijavljuju kod matičara, koji proverava da li postoje prepreke da sklope zajednicu, da sklapanju partnerstva prisustvuju dva svedoka, da matičar partnere obaveštava o pravima i obavezama i da je taj deo svečanog karaktera, poput venčanja heteroseksualnih parova u opštini.

On je na onlajn diskusiji u organizaciji Koalicije protiv diskriminacije i Pravnog fakulteta Univerziteta Union rekao da će matičari voditi registar, a izvod iz registra biće dostavljen samo ambasadama zemalja koje su priznale istopolne zajednice, u cilju sprečavanja dvostrukih brakova i ukazao da se to može dogoditi sa državljaninom BiH, jer se toj zemlji izveštaj neće dostavljati.

Miletić je pojasnio da će istopolnim partnerstvima, partneri dobiti pravo na posete ako je jedan lišen slobode, kao i pravo da budu obavešteni o zdravstvenom stanju partnera, učestvuju u donošenju odluka i posećaju partnera u bolnici i budu u tom pogledu tretirani kao deo porodice.

Prema njegovim rečima, veoma je porastao broj građana koji to pravo u vezi sa zdravstvom podržava od 2015. kada je to bio slučaj sa 45 odsto građana do danas, kada je broj daleko veći.

Partneri će steći pravo na izdržavanje partnera i deteta partnera ako ga ima iz ranije zajednice, ali je dodao da Ministarstvo i dalje odbija da jasno i efikasno reguliše te lične odnose.

Istakao je da je regulisano pravo nasleđivanja i da oko 66 odsto građana u istraživanju podržava da istopolni partneri nasleđuju jedno drugo, da će ostvariti imovinska prava, ali i pravo na penziju, zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu i naknadu štete.

Govoreći o neregistrovanim zajednicama, Miletić je naveo da heteroseksualnim parovima treba da dokažu da su imali trajnu zajednicu i da sud često traži da to bude godinu dana, a često i manje kada par ima dete, dok se za istopolne zajednice traži da traju bar tri godine da bi kao neregistrovana zajednica pri razlazu ostvarili prava kao registrovane zajednice.

Dodao je da je plan da zakon stupi na snagu godinu dana od usvajanja, a da on smatra da bi rok od tri do šest mesecio bio mnogo adekvatniji.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar