Podeli

Direktorka šabačkog pozorišta, jedna od vodećih lica "Bitef festivala" i Bitef teatra , rediteljka i dramatuškinja Minja Bogavac, podržala je na svojim društvenim mrežama autorku antirežimske himne "Bagra", dvadesetčetvorogodišnju Jovanu Popović iz Kikinde, koja se trenutno nalazi u zloglasnom zatvoru "Zabela".

Kako je napisala na društvenim mrežama, poziva građane da se sete, kako kaže, nepravedno osuđene Jovane Popović kojoj je juče odbijena žalba i koja do daljnjeg ostaje u pritvoru.

“Molim vas, setite se Jovane Popović, dok gledate kako predsednik skita okolo, radi poslove koje ne mora, okuplja svoju svitu, skida pa opet stavlja masku… bez najmanje namere da nas uveri da se testirao i da je zdrav. Jovani Popović juče je odbijena druga žalba na pritvor. Jovana Popović je mogla biti bilo ko od nas! Da li je moguće da nam se ovo zaista dešava?! I da li je moguće da ne možemo baš ništa?!” , piše u objavi Minje Bogavac na fejsbuku. 

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo,  Viši sud u Zrenjaninu odbio je juče žalbu na rešenje o određivanju pritvora Jovani Popović, autorki antirežimske pesme “Bagra”, kojim se ona već 18 dana nalazi u Kazneno-popravnom zavodu “Zabela” zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije.

Popovićeva, čiji slučaj od samog početka izaziva kontraverze u javnosti, jer je uhapšena zbog kršenja mere karantina koja joj, kako tvrdi, nije izrečena, ovom odlukom suda ostaje u pritvoru.

Advokat Nikola Šijan, pravni zastupnik Popovićeve, izjavio je za portal Nova.rs da mu je juče usmeno saopšteno da se odbija njegova žalba i on najavljuje da će u ponedeljak podneti zahtev za ukidanje pritvora njegovoj branjenici.

“Pošto Jovani tih 28 dana pritvora ističe u subotu, sada nam preostaje da u ponedeljak podnesemo zahtev za ukidanje pritvora, zato što više ne postoji opasnost od ponavljanja dela zbog kojeg je ona i pritvorena. Upravo opasnost od ponavljanja dela je i bio razlog za određivanje pritvora mojoj branjenici”, rekao je  advokat za naš portal.

Slučaj Jovane Popović, autorke pesme “Bagra” u kojoj oštro kritikuje aktuelnu vlast u Srbiji, od samog početka izazvao je veliku buru u javnosti. Popovićeva je privedena 24. marta ove godine, deset dana nakon povratka sa službenog putovanja u Crnoj Gori. Policija je Jovanu 24. marta uhapsila u kući njenog dečka, zbog “nepoštovanja mere samoizolacije koja joj je izrečena”, a za koju ova devojka nije dobila nikakvo usmeno rešenje prilikom ulaska u Srbiju.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.