Dvostruki aršini vlasti: Kritičarki Zabela, Darku Laziću kazna

Showbiz 31. mar. 202020:00 > 20:17
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/Novi-Optimizam/Nemanja Jovanović

"To je opšte poznata stvar da građani u Srbiji nisu jednaki i ravnopravni pred zakonom. Oni koji su članovi SNS-a ili pripadaju njenoj političkoj eliti ili na bilo koji način podržavaju tu stranku, oni su izvan zakona", govori za Nova.rs advokat i pravni savetnik Narodne stranke Vladimir Gajić, praveći paralelu između prekršajnog postupka protiv pevača Darka Lazića i hapšenja Jovane Popović iz Kikinde.

Naime, jedna od glavnih tema u domaćim medijima danas jeste vest da je folk pevač Darko Lazić uhvaćen u vožnji tokom policijskog časa.

PROČITAJTE JOŠ

Policija je, kako saznaje Nova.rs, zaustavila pevača u Bogatiću tokom trajanja policijskog časa. U vozilu su zajedno sa pevačem bila još dvojica momaka, sa prebivalištem u Beogradu. Lazić je kako saznajemo, na sve načine pokušavao da izbegne plaćanje kazne, tvrdeći da je trenutno bez posla i da nema novca. Policija ga je međutim, ipak sprovela u sud, gde mu je sudija za prekršaje zbog kršenja policijskog časa izrekao kaznu od 150.000 dinara.

Ovo je međutim samo jedan od dvanaest saobraćajnih prekršaja koje je Darko Lazić načinio u prethodnih nekoliko godina, a o kojima su brujali mediji.

Za tešku saobraćajnu nesreću koju je izazvao u oktobru 2018. godine, kada je utvrđeno da je bio pod dejstvom alkohola i narkotika i bez vozačke dozvole, a prema izjavama koje je Lazić davao u medijima – on za ovo delo nikada nije dobio nijedan sudski poziv.

Da li, međutim, folk pevač koji godinama unazad pravi saobraćajne prekšaje treba da snosi veću odgovornost i da na oštriji način odgovara pred zakonom za njegovo ponovno kršenje?

Posmatrajući primer dvadesečetvorogodišnje Jovane Popović iz Kikinde, koja je završila u zatvoru zbog navodnog kršenja samoizolacije, advokat i pravni savetnik Narodne stranke Vladimir Gajić, za Nova.rs pravi paralelu između ova dva slučaja i govori da zakon nije isti za sve.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„To je opšte poznata stvar – da građani u Srbiji nisu jednaki i ravnopravni pred zakonom, oni koji su članovi SNS-a ili pripadaju njenoj političkoj eliti ili na bilo koji način podržavaju tu stranku, oni su izvan zakona. Moguće je da je Lazić, ukoliko je član SNS-a ili ima njihovu podršku ne odgovara za krivična dela koja pravi“, govori Gajić za Nova.rs i dodaje:

„S druge strane, ovo što se dogodilo sa Jovanom Popović je očigledno osveta, zbog njenih pesama i činjenice da je pevala na ulicama Beograda i na promociji bojkota koju je organizovao SzS. Oni su potpuno nezakonito sproveli krivični postupak, jer je jasno da ona nije bila obaveštena o neophodnosti izolacije. Ja sam potpuno uveren da je kod nje u pitanju osveta. Isto su pokušali da urade sa novinarima sa televizije Zrenjanina.“

Opšte govoreći o zakonu i trenutnom radu institucija u Srbiji, Gajić je za naš portal zaključio sledeće:

„Izvor, kada je u pitanju poštovanje i nepoštovanje zakona, nalazi se u činjenici da li imate podršku režima i vladajuće stranke ili ne – ako imate, možete da radite šta god hoćete.“

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

SVI PREKRŠAJI DARKA LAZIĆA

27. 11. 2013. Vozio automobil kome je istekla registracija

19. 03. 2015. U Beogradu, van naseljenog mesta, vozio 80 kilometara na sat više od propisane brzine u tom delu saobraćajnice

20. 04. 2015. Vozio bez vozačke dozvole i pod zabranom vožnje

22. 05. 2015. Vozio pod zabranom

07. 07. 2015. Dva prekršaja vožnje pod zabranom i bez vozačke dozvole

11. 08. 2016. Nepropisno parkiranje u Beogradu

22. 11. 2016. U mestu Umčari vozio je 20-40 kilometara na sat brže nego što je propisano u tom delu saobraćajnice. Istoga dana napisana mu je i prijava zbog vožnje bez adekvatne vozačke dozvole

26. 11. 2016. Komunalna policija mu je napisala kaznu za nepropisno parkiranje na aerodromu u Beogradu

7. 12. 2016. Kažnjen sa 15.000 dinara plus 1.500 dinara troškova suda što nije hteo da kaže ko je vozio automobil registrovan na njegovo ime u trenutku kada je prošao kroz crveno svetlo na semaforu. Kaznu još uvek nije platio.

18. 12. 2017. Nepropisno parkiranje u Rakovici

17. 04. 2018. Vožnja bez vozačke dozvole i brza vožnja (u naseljenom mestu vozio od 70 do 100 kilometara na sat)

23. 10. 2018. Brza vožnja bez vozačke dozvole

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.