Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Viši sud u Zrenjaninu odbio je danas žalbu na rešenje o određivanju pritvora Jovani Popović, autorki antirežimske pesme "Bagra", kojim se ona već 18 dana nalazi u Kazneno-popravnom zavodu "Zabela" zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije. Popovićeva, čiji slučaj od samog početka izaziva kontraverze u javnosti, jer je uhapšena zbog kršenja mere karantina koja joj, kako tvrdi, nije izrečena, ovom odlukom suda ostaje u pritvoru.

Advokat Nikola Šijan, pravni zastupnik Popovićeve, izjavio je za portal Nova.rs da mu je danas usmeno saopšteno da se odbija njegova žalba i on najavljuje da će u ponedeljak podneti zahtev za ukidanje pritvora njegovoj branjenici.

„Pošto Jovani tih 28 dana pritvora ističe u subotu, sada nam preostaje da u ponedeljak podnesemo zahtev za ukidanje pritvora, zato što više ne postoji opasnost od ponavljanja dela zbog kojeg je ona i pritvorena. Upravo opasnost od ponavljanja dela je i bio razlog za određivanje pritvora mojoj branjenici“, kaže advokat za naš portal.

#related-news_1

#related-news_1

Slučaj Jovane Popović, autorke pesme „Bagra“ u kojoj oštro kritikuje aktuelnu vlast u Srbiji, od samog početka izazvao je veliku buru u javnosti. Popovićeva je privedena 24. marta ove godine, deset dana nakon povratka sa službenog putovanja u Crnoj Gori. Policija je Jovanu 24. marta uhapsila u kući njenog dečka, zbog „nepoštovanja mere samoizolacije koja joj je izrečena“, a za koju ova devojka nije dobila nikakvo usmeno rešenje prilikom ulaska u Srbiju.

Pesma, Koraksove karikature
Screenshot youtube

Popovićeva je u tužilaštvu ispričala da joj tog 14. marta niko joj od nadležnih državnih organa nije rekao da mora da bude u kućnoj samoizolaciji naredne dve nedelje, već da joj je „samo skrenuta pažnja da u narednih 14 dana smanji kontakte“.

Iako se hapšenje Popoviće dovodi i u političku konotaciju, jer u svojoj pesmi „Bagra“ otvoreno kritikuje aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ova autorka je već 18 dana, po svemu sudeći, nepravedno pritvorena u „Zabeli“.

Producent Zoran Milešević, koji je u stalnom kontaktu sa porodicom ove devojke, kaže za naš portal da se Jovana zasad „dobro drži u pritvoru“ u „Zabeli“.

„Ona je jedna snažna, buntovna devojka i, za pravo čudo, dobro podnesi situaciju u kojoj se trenutno nalazi. Mislim da je njenim roditeljima najteže, jer ne znaju šta da učine, a da joj pomognu. Jovana je jedna jako vredna, talentovana devojka, koja nikada ranije nije bila osuđivana i sada se, potpuno nedužna, našla u jednoj ovakvoj situaciju”, kaže Milešević za naš portal.

Kako navodi, sreća u nesreći je da su posete trenutno zabranjene usle situacije sa pandemijom koronavirusa u našoj zemlji, jer je pitanje kako bi njeni roditelji sve ovo podnosili.

„Poslednji put kada su bili u poseti Jovani, njen otac se potpuno slomio. Izašao je nakon posete, rekao da je ona super, da se dobro drži i da je hrabra. Ipak, sve to ga je sustiglo i čovek se slomio. Znate, jako je teško videti svoje dete na takvom mestu i u takvoj situaciji. Pogotova kada je reč o devojci poput Jovane. Sreća u svemu ovome je to što je ona jaka osoba i veoma čvrsta“, ističe Milešević.

Podsetimo, policija je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, kao dokaz o kršenju mere karantina, blanko zapisnike i rešenje sanitaraca o sanitornom nadzoru, koji na sebi nemaju ni potpise i pečat.

#related-news_1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram