Sav pakao logoraša: Filmovi zbog kojih ćete preplakati dan

Film 22. feb. 202117:59
Podeli:
Foto: Lifestyle pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

Film "Dara iz Jasenovca", koji je 20. februara ove godine imao svoju premijeru na RTS-u, podelio je Srbiju. Radnja govori o stradanjima srpskih, židovskih i romskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti Jasenovac u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata. Prvi je srpski igrani film koji govori o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon zatvaranja istog.

Tema užasa rata i ratnih logora i ranije je bila obrađena u filmovima američke produkcije. Svaki od tih filmova pratio je pojedinačne priče žrtava rata i njihove sudbine. U nastavku teksta, donosimo vam još četiri filma koji obrađuju sličnu tematiku kao „Dara iz Jasenovca“, a koji će vas definitivno, svojom pričom i režijom, užasnuti.

Pijanista

Pijanista je biografskii ratni film koji je režirao Roman Polanski, a glavnu ulogu igra Ejdrijen Brodi. To je adaptacija istoimene autobiografije poljskog muzičara jevrejskog porekla Vladislava Špilmana. Film je rađen u koprodukciji Poljske, Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

Istinita priča o briljantnom poljskom pijanisti i kompozitoru Vladislavu Špilmanu čiju blistavu karijeru prekida Drugi svetski rat. Ova snažna ljudska priča je o herojstvu i hrabrosti, da se preživi sve do dramatičnog kraja rata… Špilman je svirao uživo na poljskom radiju u trenutku kada je počelo nemačko bombardovanje. Kasnije je, odvojen od porodice koju su nacisti deportovali u koncentracioni logor, preživljavao u Varšavskom getu, u gladi, nasilju i ponižavanju zloglasnog SS-a.

U trenutku kada su oslobodioci već na ulicama Varšave, tajno skrovište pijaniste otkriva nemački oficir…

Sofijin izbor

Sofijin izbor je filmska drama iz 1982. o Sofiji, imigrantkinji iz Poljske i njenom ljubavniku, koji sa mladim piscem dele kuću u Bruklinu. Vremenom se otkrivaju Sofijine mračne tajne.

Glavne uloge u filmu tumače Meril Strip, Kevin Klajn i Piter Maknikol. Režiser filma je Alan Dž. Pakula koji je potpisao i scenario baziran na istoimenom romanu Vilijama Stajrona. Smatra se da je Meril Strip kao Sofija ostvarila najbolju ulogu u karijeri i za nju je bila nagrađena Oskarom za najbolju žensku ulogu.

Šindlerova lista

Šindlerova lista je američki istorijsko dramski film iz 1993. godine u režiji Stivena Spilberga. Scenario potpisuje Stiven Zejlijan na osnovu romana Šindlerov kovčeg iz 1982. godine australijskog pisca Tomasa Kenilija, dok su producenti filma Stiven Spilberg, Džerald R. Molen i Branko Lustig. Muziku je komponovao Džon Vilijams.

Ideje za filmsku priču o Šindlerovim Jevrejima predložene su još 1963. godine. Ispričati priču o Šindleru bio je jedan od životnih ciljeva Poldeka Pfeferberga, jednog od preživelih Šindlerovih Jevreja. Kada je izvršni producent Sidni Šajnberg poslao knjigu Šindlerov kovčeg reditelju Spilbergu, ovaj je bio njome fasciniran.

Nedugo potom zainteresirao je i holivudsku kompaniju Universal Pictures koja je otkupila prava na knjigu. Međutim, u to vreme nije bio siguran da li je on sam kao reditelj dovoljno sazrio da napravi film o Holokaustu. Stoga je pokušao razgovarati s nekoliko drugih reditelja i ponuditi im režiju filma, ali je na kraju ipak odlučio sam to napraviti.

Život je lep

Život je lep je italijanska dramedija iz 1997. godine, u režiji Roberta Beninjija. Glavne uloge tumače Roberto Beninji, Nikoleta Braski i Đustino Durano. Radnja prati Gvida Orefičea, italijanskog Jevreja vlasnika knjižare, koji koristi svoju plodnu maštu da zaštiti svog sina od užasa interniranja u nacistički koncentracioni logor.

Film je delimično inspirisan knjigom Na kraju, pobedio sam Hitlera koju je napisao Rubino Romeo Salmoni, kao i Beninjijevim ocem, koji je proveo dve godine u nemačkom logoru tokom Drugog svetskog rata.

Film je ostvario kritički i komercijalni uspeh. Zaradio je preko 230 miliona dolara širom sveta, što ga je učinilo jednim on najuspešnijih filmova koji nisu na engleskom, a u ogromnoj meri je dobio pohvale od strane kritičara i publike, mada su neki kritikovali korišćenje filmske teme u svrsi komedije.

Osvojio je nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu 1998, devet David di Donatelo nagrada (uključujući onu za najbolji film), pet Nastro d’Argento nagrada, dve Evropske filmske nagrade i tri Oskara (najbolji film na stranom jeziku, najbolji glumac i najbolja originalna muzika).

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar