Rijaliti vs kviz, prostitucija vs znanje, šta će pobediti?

Showbiz 05. jan. 202120:03 > 20:44
Podeli:
Foto: Printscreen/Pink, RTS

Pobeda trojice studenata i jednog profesora u kvizu "Potera", koji se emituje na RTS-u, izazvala je pravo oduševljenje javnosti. Njih četvorica oborili su rekord i osvojili čak 1.080.000 dinara. Ipak, nije ovo jedina slika Srbije. A zbog toga su možda i komentari na društvenim mrežama bili u stilu: "Ima nade”, “Genijalci”, “Je*ali su kevu večeras”, “Samo da nam budućnost ne ode”... S druge strane, drugi deo Srbije svoje vreme, energiju i pare troši na finansiranje nove profesije u usponu koja se zove rijaliti učesnik. Kad pogledamo kolike nagrade dobijaju pobednici kvizova znanja, a kolike rijaliti učesnici, postavlja se logično pitanje - koliko košta znanje, a koliko intima, koliko košta ponos, a koliko sramota?

PROČITAJTE JOŠ

Naime, takmičari koji učestvuju u rijaliti šou programa s gledaocima dele svoju najdublju intimu, a „voajeri“ koji prate svaki njihov pokret se odlučuju za svoje favorite, za koje glasaju, te im na taj način obezbeđuju mesto na „tronu“ koje sa sobom nosi pozamašnu sumu novca. 50.000 evra za pobednicu „Zadruge“, za sve nervne slomove, za sve propale ljubavi, za sva sramna ponašanja u prošlosti i sadašnjosti.

S druge strane, pobednik kviza s najdužim stažom na Balkanu, „Slagalice“, nakon što pokaže zavidan nivo znanja, mogućnost logičkog zaključivanja i sličnih veština iz epizode u epizodu, kući ide sa 150.000 dinara.

Takmičari koji su sinoć oduševili Srbiju u kvizu „Potera“ odneli su kući „milionče“ i pokazali da može i drugačije.

PROČITAJTE JOŠ

Arsenije Arsić, Bojan Milošević, Siniša Vulić i Darko Vučićević pobedili su sinoć ne samo u jednom kvizu, nego uopšte. Uspeli su da budu glavna tema, a jedino oružje im je bilo znanje.

Popularnost, lajkovi, pare, kao imperativ jednog modernog društva sad deluju sasvim drugačije. Znanje je nešto što ti niko ne može oduzeti, a ako prodaš intimu, šta ti onda ostaje? Pouka je ista, kao i u  čuvenoj priči „Carevo novo odelo“. Caru su govorili da ima najbolje odelo, a u stvari je bio go.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar