Foto: Printscreen/YouTube/Damjan Petrovic

Veliki sam fan kviza "Potera" i postao mi je ritual da gotovo svakog ponedeljka sa prijateljima sednem ispred TV-a i navijam da takmičari pobede "tragača". Gledajući ovaj kviz redovno, zapazila sam jedan obrazac koji me je pomalo iznervirao.

Uzbudljiva intelektualna trka „tragača“ i takmičara u „Poteri“ je uvek zabavna i drži me „na ivici sedišta“. Takmičari su uglavnom zanimljivi, Jovan Memedović je odličan kao voditelj, a svaki „tragač“ ima neki svoj dobar fazon. Kvalitetnih sat vremena televizijskog programa uglavnom su zagarantovani.

Pročitajte još:

Međutim, gledajući „Poteru“ iz nedelje u nedelju, primetila sam jedan obrazac koji mi je uvek bio začuđujuć. Naime, u većini epizoda učestvuju tri muškarca i jedna žena, pretpostavljam zato što se muškarci prijavljuju u većem broju. A kada na proveru znanja dođe takmičarka, ma koliku sumu da osvoji u prvoj igri, kad izađe pred tragača, događa se često ista stvar – bude joj ponuđena dosta visoka „niža“ suma, dok to nije slučaj kada su u pitanju muški takmičari.

Kao da je posredi nekakva pozitivna diskriminacija učesnica ovog kviza, kojima se tako pomalo olakšava posao da uspešno pobegnu tragaču, dok kao da isti tretman nemaju muškarci u kvizu.

Pogledajmo to u nasumičnim emisijama koje sam pronašla na Jutjubu – uporediću ponude koje su žene dobile sa onima koje su dobili muškarci pre i posle njih.

U epizodi „Potere“ iz decembra prošle godine, prva dva takmičara osvojila su 80 i 40 hiljada, a nikako nije dolazilo u obzir da uzmu niske sume nuđene za polje dalje od „tragača“ – postavljene na 8 i 4 hiljade. Ali, takmičarki koja je na red došla posle njih, na osvojenih 40 hiljada nuđena je velikodušna polovina sume – 20 hiljada – za niže polje. Dakle, nimalo jednako kao muškom kolegi koji je igrao pre nje.

U emisiji iz marta, takmičarka je osvojila 60 hiljada, a ponuđena suma za korak dalje od „tragača“ bila je i dalje visokih 50 hiljada. Takmičar pre nje osvojio je 80 hiljada, a donja suma bila je upola manja – 40; dok je takmičar posle nje osvojio 30 hiljada – a niža suma za njega bila je svega 5 hiljada. U ovoj epizodi, takmičarka je, logično, uzela nižu sumu, kao što bi svako i uradio.

U emisiji iz aprila, takmičarka je osvojila 30.000 dinara u prvoj igri, a ponuđena joj je neznatno manja suma za polje dalje od „tragača“ 25 hiljada. Muškarci posle nje osvojili su 40 i 20 hiljada, a ponuđene niže sume su bile zaista niske – 25 i 5 hiljada.

Evo još jedne emisije iz aprila, u kojem su muškim takmičarima na osvojenih 80 i 70 hiljada nudili lakšu poziciju za 8 i 7 hiljada. A žena koja je učestvovala u ovoj epizodi je na neki način bila povlašćena – na osvojenih 40 hiljada mogla je da lakše pobegne od tragača i osvoji 35 hiljada.

U epizodi iz novembra prošle godine, takmičari su zasijali. Prvi mušakarc uzeo je 100.000 na početku (svaka čast), a kao nižu ponudu dobio polovinu. Žena je u ovoj epizodi osvojila 50, a ponuđena joj je nešto viša donja suma – 30 hiljada. Ona je bila jako hrabra pa je odlučila da ide na višu – i uspela je da je osvoji. Muškarac posle nje osvojio je 60 hiljada – a dobio kao nižu ponudu 20.

 

Da ne bude da je baš uvek ovako, evo i emisije gde je niža suma bila ista i za takmičarku i za takmičara – oboje su za 30 osvojenih hiljada dobili ponudu od 15 hiljada.

Naravno, ne mogu baš da tvrdim da postoji neki plan produkcije da se ženama pomaže ovako velikodušnim ponudama, jer to nije nešto što se dešava baš u svakoj epizodi, ali ipak se događa u priličnom broju emisija.

Možda je to samo slučajnost i ne postoji nikakav smišljen obrazac, ali mi je bilo svakako zanimljivo da proverim da li je još neko od vas čitalaca primetio isto. Pitala sam i Milicu Jokanović da li je primetila ovu pozitivnu diskriminaciju žena.

„Prema svima imamo iste uslove, možda se slučajno tako zadesilo. Sve takmičare tretiramo ravnopravno, nema diskriminacije. Da li je u pitanju muškarac ili žena je nebitno, sve je ravnopravno“, rekla mi je „princeza od znanja“.

Ukoliko gledate redovno „Poteru“, volela bih da čujem vaš utisak! Pišite nam u komentarima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram