Foto: Printscreen, Vesna Lalić/Nova.rs

Otkako je poslanik Srpske napredne stranke, Marko Atlagić, prošle nedelje usred Skupštine za glumicu Seku Sablić rekao da nije patriota, spontano smo počeli da citiramo njene legendarne replike iz filmova i serija. Svakog dana. I dok smo pozivali Seku i njene kolege za reakcije na verbalne napade od strane poslanika SNS, pa i samog predsednika države, njene čuvene replike počeli smo stavljamo u kontekst aktuelnih dešavanja.

Kristina iz „Maratonaca“ bi bila skandalizovana moći zaključivanja gospode Atlagića i Vučića da bi od šoka vrisnula, a usput i ustuknula.

Jer, kako zaboga jedna Seka Sablić, umetnička veličina koja je toliko ovu državu zadužila istorijom koju je ispisala, uopšte sme da se usudi da kritički istupi?!

Marijana iz čuvene agencije „Perspektiva“ u seriji „Srećni ljudi“, koja dolazi da spasava svog šefa Despotovića iz ‘apsa razjarena od besa viče na njega:

PROČITAJTE JOŠ

– To mi je hvala što vas spašavam ovde kao davljenika?! To mi je hvala što sam jurila za autobusom, što su mi pocepali čarapu, što su mi raščupali kosu, što su mi iščupali češalj iz glave?!

– Bolje da su vam iščupali jezik – odgovara joj on.

Ovo bi doduše Despotović pre figurativno mogao da kaže Atlagiću, ali i Vučiću.

Čuvena Vera Milićević iz serije „Ljubav, navika, panika“ zamolila bi sve ove ljude da je jednostavno ostave na miru da bar kafu popije, jer danima ne prestaju da pominju njeno ime izazvani time što (zamislite!) ima kritički stav prema stanju u društvu i političkoj sceni.

 

PROČITAJTE JOŠ

– Šta se derete? Ja u džungli da živim zveri bi se sažalile i rekle bi – pustite Veru da popije kafu na miru.

A kad smo već kod slobode govora, Vera bi i tu imala nešto da doda:

– Svako živo biće ima pravo na slobodu…

Da, gospodo draga, ima.

Sigurno je takođe i to da bi Vera Milićević i te kako umela da opiše pojedine političare:

– Ma sve je to danas hajduk do razbojnika!

Spisak Sekinih replika iz filmova i serija kojima bi mogla da ućutka one koji je karakterišu ne-patriotom samo zato što želi da građanima Srbije život bude kvalitetniji sasvim sigurno se ovde ne završava.

Ali treba da se završi ova predstava koju režiraju oni koji za to nisu talentovani i ostave rediteljima da režiraju, glumcima da glume, a vi, političari, porazmislite o tome šta znači rečenica da je „otadžbina tamo gde ti je dobro, a ne gde su sarme“. Ako uopšte možete.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (43)