Slučaj Seke Sablić: „Lekcije“ patriotizma u skupštini

Emisije 01. dec. 202019:28
Podeli:
Foto:Nova S

Narodna skupština sve manje je adresa na kojoj stanuje demokratija, ali su se zato u nju uselile uvrede, pretnje i čak blaćenje javnih ličnosti koje sa radom tog parlamenta nemaju baš nikakve veze. Prethodnog puta je žrtva bio književnika Siniša Kovačević, a sada je to čuvena glumica Seka Sablić. Da li je reakcija javnosti trebalo da bude veća i oštrija istražuje ekipa emisije "Među nama" TV Nova S.

Ako nisi sa nama, onda smo mi protiv tebe. Time se, čini se, vode članovi Srpske napredne stranke, posebno poslednjih dana u skupštinskim klupama. Tako se na njihovom nišanu našla i Jelisaveta Seka Sablić zbog izjave da je otadžbina tamo gde ti je dobro, a ne gde su ti sarme. Za blaćenje legendarne glumice bio je zadužen ko drugi nego dežurni napadač na umetnike – poslanik Marko Atlagić.

Foto:Nova S

„Gospođo Sablić, vi imate manjak patriotskih osjećanja“, rekao je u skupštini narodni poslanik Marko Atlagić.

Prema mišljenju glumca i bivšeg ministra kulture Branislava Lečića, to više govori o samom stanju uma onih koji su tamo u Skupštini.

„Odakle uopšte motivacija da jednu Seku, sa takvim kapacitetom nacionalnog blaga i sa tom vrstom ironije i humora kojim ona leči dušu ovom narodu, da vi njoj zalepite neku etiketu da li je ona patriota ili nije. To samo može, izvinjavam se, čovek koji zaista ne razume ništa što se tiče ni umetnosti, ni vremena u kome živimo, a ponajmanje osobe koja je Seka Sablić“, ocenio je Lečić.

Branislav Lečić Foto:Nova S

Ovim povodom oglasilo se i Udruženje dramskih umetnika Srbije.

„Nadamo se da će svi koji su čuli šta je izgovoreno u Narodnoj skupštini prepoznati da to nije samo napad na Seku, nego i na sve građane koji umetnicu poštuju i vole, na kulturu naše zemlje, na pravo na slobodu da iznosimo svoja osećanja i mišljenja na bilo koju temu“, navodi se u saopštenju.

Polemisalo se i o tome da li je reakcija javnosti trebalo da bude veća i oštrija. Znači li sve to da smo na ovakve ispade i napade političara oguglali?

„Da, jesmo, oguglali jesmo, ali ne bi trebalo. Ti si tu izabran da kao poslanik radiš druge i ozbiljnije stvari, a ne da se baviš ko je šta rekao i gde je rekao“, kaže Lečić.

Narodne poslanike pitali smo upravo to da li je na njima i da li je na mestu da komentarišu one koji nisu prisutni u Parlamentu, niti se bave politikom.

„Od predsednika države, vlade, ministara, o svima raspravljamo, to su sve javne ličnosti, i zašto ona ne bi bila predmet nebitno da li je u pitanju moj kolega Marko Atlagić ili neko drugi. Svi podležu kritici“, kaže narodni poslanik Dragomir Karić.

Dragomir Karić Foto:Nova S

Prema njegovim rečima, ona utiče podjednako na mnjenje javnosti koliko i jedan političar, čak daleko više.

„Svi znamo ko je Seka Sablić. Marko Atlagić se pojavio juče, u parlamentu, a Seka Sablić je jedna legenda“, rekao je Karić.

Narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji je i potpredsednik Skupštine, kaže da su upravo na današnjem kolegiju razmatrali pitanje usvajanja etičkog kodeksa u parlamentu.

Muamer Zukorlić Foto:Nova S

„Mislim da treba insistirati na kvalitetu obraćanja i paziti se u odabiru riječi, riječ je nešto najvrednije što čovjek ima i moramo podići odgovornost u pogledu upotrebe riječi“, smatra Zukorlić.

U odbranu glumice stalo je više dramskih umetnika. Neki od njih kažu da je Seka Sablić domovina i nacionalno blago.

Ceo prilog novinara televizije Nova S Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar