Anđelka Prpić: Pregledi dojki su obaveza, tu nema izgovora

Showbiz 30. okt. 202020:00
Podeli:
Anđelka Prpić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, međutim, ako se otkrije na vreme mogućnost izlečenja je velika. Tim povodom, dame sa domaće javne scene uputile su apel svim ženama da redovno idu na preglede grudi.

Autor: Milica Štulović

PROČITAJTE JOŠ

„Jednom godišnje idem na pregled grudi u cilju prevencije raka dojke. Mislim da je neophodno da imate doktora kojem verujete. Sve je lakše kad se otkrije na vreme. Nema izgovora. Za pregled uvek može da se nađe i vremena i novca. To je jednom godišnje i ne postoji razlog zbog kojeg bi se izbegavao odlazak kod doktora. Mislim, mora. Zato što je to odgovorno, ne samo prema sebi, već i prema ljudima koje volite. Bilo da su u pitanju vaši roditelji, deca, partneri. Poručila bih ženama da nisu same, ali da pregled moraju da zakažu same.“, rekla je glumica Anđelka Prpić, a povod je bio oktobar kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Voditeljka kviza „Slagalica“, Marija Veljković, takođe je istakla koliko je važno reagovati preventivno i ići na redovnu godišnju mamografiju, za koju svako može da izdvoji 10 minuta.

„Svi živimo brzo, pogotovu žene. Vodimo računa o milion stvari, ali jednom godišnje nije teško naći vremena za mamografiju, koji traje nekih 10 minuta. Jednom godišnje svaka žena treba da misli na sebe, a misleći na sebe misli i na svoju porodicu. Tako da, ovaj oktobar je pravi momenat, da odemo na pregled“, rekla je voditeljka „Slagalice“ Marija Veljković.

Foto: Goran Srdanov

Apelu koji ima za cilj da podigne svest pripadnicama lepšeg pola koliko je bitno da vode računa o sebi, te da redovno idu na mamografiju, pridružila se i pevačica Katarina Živković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja jako vodim računa o svom zdravlju i konstantno proveravam i krvnu sliku i sve ostalo. I sama sam išla na mamografiju i stvarno mislim da sve žene moraju da vode računa o svojim grudima. Svako od nas u svom okruženju zna neku ženu koja je nažalost imala karcinom dojke, tako da, apelujem na to da dame idu redovno na preglede, jer je mogućnost izlečenja velika ako se karcinom otkrije na vreme“, rekla je pevačica Katarina Živković za portal Nova.rs.

Pevačica Vesna Đogani smatra da živimo u vremenu prepunom stresa, te da bi i mlađe devojke trebale da idu na redovne preglede dojki, jer i one bez obzira na godine mogu biti pogođene ovim problemo.

Foto: Privatna arhiva

“ Pozivam sve žene da ne zapostave sebe. Često majke umeju da stave sebe na poslednje mesto. Dok izmire neke svoje kućne, dnevne i poslovne obaveze onda nekako zanemare sebe.Takođe, hoću da apelujem i na mlade devojke da redovno pregledaju svoje grudi. Ove starije kad uđu u neke srednje godine, već imaju naviku da idu na mamografiju, ako su tu naviku stekle na vreme. Apelujem da se na svakih 6 meseci uradi preventivna kontrola. Živimo u vremenu kada ima dosta stresa i onda se čitav taj stres gomila nama ženama na mestima gde smo najviše osetljive. Dojke su asocijacija za  mesto odakle dajemo život i hranu svojoj deci dok su bebe. I to su mesta, čini mi se,  gde se najpre dešava blokada. Ta tema mi je naročito važna jer se mlade devojke totalno zaborave, misle neće to mene , to samo starije pogađa. To su predrasude, a mnogo je važno da vode računa o sebi. Važnije je da jednom u šest meseci urade taj pregled, nego da na primer odu na nokte ili kod frizera, sve to može da se nadoknadi“, istakla je Vesna Đogani za portal Nova.rs.

Milica Todorović je istakla u svom izlaganju na ovu temu da je prevencija pola zdravlja, te da ona shodno tome ide na redvne sistematske preglede.

„Neko sam ko vodi računa o svom zdravlju i ide na redovne sistematske preglede kod lekara. Pregled dojke je jedan od njih, na koji idem jednom godišnje. Prevencija je pola zdravlja i ti pregledi su značajni da se bolest otkrije na vreme, pa bih ovim putem apelovala na sve žene da ga zakažu na vreme“, rekla je Milica Todorović za portal Nova.rs.

Bonus video

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar