Stepa Stepanović: Heroj koji je oslobodio tri naroda

Podeli:

Serija "Aleksandar od Jugoslavije", koja se emituje na TV Nova S i na portalu Nova.rs prati život kralja Aleksandra I Karađorđevića od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, novembra 1918. godine, do atentata u Marselju 1934. godine. U seriji se pojavljuje i lik Stepe Stepanovića, koji je u istoriji bio poznat kao veliki junak.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

U istoriji se retko kada desi da se u jednom narodu u jednoj generaciji na istom mestu skupi toliko velikih ličnosti, kao što se desilo u Srbiji u prvim decenijama 20. veka. Ovo je priča o jednom od gorostasa među njima, vojvodi junaku Cerske bitke – đeneralu Stepi Stepanoviću.

PROČITAJTE JOŠ

Dvadesetdevetog aprila 1929. godine ugasilo se svetlo u očima junaka Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. U 73. godini upokojio se Stepa Stepanović, proslavljeni junak sa Jedrena i Cerske bitke i oslobodilac Sarajeva nakon 489 godina ropstva pod tuđinom.

Rođen 1856. godine u Kumodražu, Stepa od malena nije bio predodređen da bude seljak, kao njegov otac Ivan. Rano ga je udario bik i rasporio stomak, zbog čega se oduvek pomalo plašio rogate marve.

Sve je počelo tako što je u takmičenju sa bratom Markom izborio priliku da se školuje. Iz ljubavi prema otadžbini, napustio je gimnaziju i otišao u Artiljerijsku školu (kasniju Vojnu akademiju), koju je završio nakon Srpsko-turskih ratova (1876-78) u kojima je stekao čin potporučnika.

Marljivi i uporni „društvenjak“ (nisu mu išle prirodne nauke, kao ni jezici, zbog čega nije voleo da se sreće sa stranim delegacijama) nije hteo da se bavi politikom, pa su ga obe dinastije prepoznale onakvim kakav je bio. Zato mu je poslednji Obrenović dao orden Takovskog krsta, a kralj Petar Karađorđevu zvezdu.

Pošto je biografija slavnog vojskovođe prevelika za jedan članak, pomenućemo da je on bio čovek koji je oslobodio kobno Jedrene, kod kojeg je 1371. mala turska vojska uništila Vukašina i Uglješu Mrnjavčevića, a time i šanse raspadajućeg Srpskog carstva za pobedu nad Osmanlijama.

Savladao je u avgustu 1914. austrijsku vojsku Oskara Poćoreka na Ceru i tako doneo prvu pobedu Antanti u Prvom svetskom ratu. Takođe je bio čovek koji je doneo slobodu Sarajevu (srednjovekovnoj Vrhbosni, to jest) 1918. godine i time pomogao celokupno oslobođenje triju južnoslovenskih naroda: Srba, Hrvata i Slovenaca.

Gledaoci NOVU S mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, D3i ali i EON platforme.

Pogledajte trejler za seriju „Aleksandar od Jugoslavije“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar