U subotu ispred Skupštine zakazan „Ekološki ustanak“

Video 09. apr. 202116:14
Podeli:

Predstavnik organizacije "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je danas "Ekološki ustanak" koji će biti održan sutra u 13 sati i istakao kako se građani organizuju da rade ono što država ne radi - da sprovode zakon.

On je na konferenciji za novinare rekao da je dolazak na protest najavilo 70 organizacija.

Predstavnik tog udruženja Aleksandar Panić rekao je da zahtevaju poštovanje Ustava i postojećih zakona, usklađivanje propisa sa najvišim standardima zaštite životne sredine, učešće građana u pitanjima zdrave životne sredine, informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima, zaštitu prirode, zaštitu svih šuma i obustavu seče u zaštićenim područjima, te pošumljavanja i obustavu izgradnje mini hidroelektrana.

Traže, takođe, i očuvanje vodnih dobara, zdravu gradsku sredinu, odgovorno upravljanje otpadom, čist vazduh, energiju koja je dobra za sve i sveobuhvatni održivi razvoj i istakao da će iza tih zahteva stati 70 organizacija iz cele Srbije.

Govoreći o protestu, epidemiolog Zoran Radovanović je istakao da će ljudi na skupu nositi maske i držati odstojanje, da će se okupljati u grupama od četvoro do petoro i da rastojanje između grupa treba da bude metar i po, do dva.

Akademik i član Saveta za zaštitu prirode i životne sredine Skupštine slobodne Srbije Vladimir Stevanović najavo je da će Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) organizovati naučni skup povodom projekta Jadar, na kojem će biti pozvane obe strane da govore.

On je rekao kako lično ne veruje u podatak da se u dolini Jadra nalazi 10 odsto nalazišta litijuma na kopnu, već da je pre možda reč o jedan odsto i istakao da je čitav projekat netransparentan, te da se teško može zamisliti da sve bude idealno u vezi sa tim projektom.

Stevanović je ukazao da je „veoma teško prečistiti vodu“ koja prođe kroz proces u rudniku.

Komentari

Vaš komentar