Sjedinjene Američke Države veruju da je napad u kojem su ubijena tri američka vojnika na jordansko-sirijskoj granici izvela iračka militantna grupa Kataib Hezbolah koju podržava Iran, saopštio je Pentagon. Šta je grupa koju su Sjedinjene Američke Države proglasile terorističkom i šta je njen cilj?

Kataib Hezbolah

Osnovana nakon napada na Irak 2003. godine, koji je predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, Kataib Hezbolah je jedna od elitnih iračkih oružanih frakcija najbližih Iranu. U pitanju je najmoćnija oružana frakcija u Islamskom otporu u Iraku, krovnoj grupi šiitskih oružanih grupa koje su preuzele odgovornost za više napada na američke snage od početka rata u Gazi.

Foto: EPA/ALAA AL-SHEMAREE

Nakon osnivanja, Kataib Hezbolah je brzo stekao reputaciju odreda za smrtonosne napade na vojne i diplomatske ciljeve 2000-ih, koristeći snajpere, rakete, minobacače i bombe. Sjedinjene Američke Države 2009. godine su Kataib Hezbolah proglasile terorističkom organizacijom. Organizaciju je predvodio dvojni iračko-iranski državljanin Abu Mahdi al-Muhandis sve dok nije ubijen 2020. godine na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, zajedno sa komandantom iranskih snaga Kuds, Kasemom Sulejmanijem.

Ova organizacija američke trupe u Iraku smatra stranim okupatorima i poziva na njihovo nasilno proterivanje. Zajedno sa drugim šiitskim milicijama borila se protiv uglavnom sunitskih pobunjenika tokom građanskog rata u Siriji i od tada deluje u toj zemlji.

Foto: EPA/STR

Irački zvaničnici i članovi grupe kažu da Kataib Hezbolah ima hiljade boraca i arsenal dronova, raketa i balističkih projektila kratkog dometa.

Sjedinjene Američke Države su tokom godina nekoliko puta pogodile položaje, baze i čvorišta za obuku i logistiku Kataib Hezbolaha. Pre nekoliko dana, tačnije, 24. januara, Sjedinjene Američke Države su, u znak odmazde za napade dronovima i projektilima, pogodile nekoliko ciljeva u uporištu Kataib Hezbolaha u Jurf Al-Saharu, koji se nalazi oko 50 kilometara južno od Bagdada.

Hezbolah Foto:MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Kataib Hezbolah je formirao nekoliko bataljona u iračkim snagama narodne mobilizacije (PMF), grupi oružanih frakcija prvobitno osnovanih za borbu protiv Islamske države 2014. godine, a koja je kasnije priznata kao zvanična bezbednosna snaga.

Borci primaju državne plate, a članovi Kataib Hezbolaha, uključujući i neke teroriste koje su Sjedinjene Američke Države tako označile, zauzimaju visoke pozicije u PMF-u. Iako je tehnički pod komandom iračkog premijera kao deo PMF-a, grupa često deluje izvan lanca komandovanja i osporiavala je stavove vlade u kojima se poziva na prekid napada na američke snage.

Iako javno ne potvrđuje niti negira veze, smatra se da je Kataib Hezbolah po prvi put predstavila političku stranku na izborima 2021. godine, osvojivši nekoliko mesta u parlamentu.

Hezbolah

Sama grupa Hezbolah ima duboke veze sa drugim grupama koje su povezane sa Iranom kao što su Hamas i Islamski džihad.

Hezbolah Foto:Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Grupa predstavlja šiitsku libansku proiransku paravojnu organizaciju, koja je nastala 1982. godine, kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban. Nakon 18 godina, Hezbolahovo vojno krilo (Islamski otpor Libana) je, nakon mnogih gubitaka nanetih Izraelcima, 2000. godine prisililo Izrael na povlačenje.

Pokret je izrastao u organizaciju koja danas ima širok spektar delatnosti, uključujući i radio, televiziju, novine, škole, bolnice, socijalne ustanove, a neki članovi su i u sastavu libanske vlade.

Pročitajte još...

Hezbolah je optužen za velike i krvave akte nasilja u Libanu, a stručnjaci za terorizam ga vide kao pionira samoubilačkih napada.

Glavni finansijer Hezbolaha je Iran, a određena pomoć stiže i od Sirije. Vojna taktika se uglavnom zasniva na raketiranju Izraela. U napadima se isključuje upotreba bombaša samoubica, a takođe, bar načelno, ne napadaju se civili.

„Hezbolah ima 20.000 boraca, od kojih su mnogi visoko obučeni i dobro naoružani. Ipak, kako piše Gardijan, vojska bi mogla brzo da se uveća, pozivanjem još 30.000 rezervista, iako su u pitanju slabije obučeni članovi“, rekao je analitičar specijalizovan za Hezbolah – Naved Ahmed.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar